Szparagi, oprócz niewątpliwych walorów smakowych, posiadają jeszcze jedną zaletę – są źródłem witamin C, B, K, a także soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu oraz przeciwutleniaczy. Te lekkostrawne i niskokaloryczne warzywa mają także właściwości oczyszczające organizm. Wpływają również pozytywnie na pamięć i koncentrację. Szparagi nadają się doskonale zarówno na wykwitną kolację, jak i na codzienny posiłek dla rodziny.
Do koloru, do wyboru
Wyróżniamy 3 rodzaje jadalnych szparagów: białe, zielone i fioletowe. Najdelikatniejsze są szparagi zielone; białe są bardziej łykowate, a fioletowe – mają intensywniejszy, słodszy smak.
Zakup dobrych szparagów to trudna sztuka. Jak poznać, które są świeże? Szparagi powinny mieć zamknięte główki, błyszczącą skórkę i giętką łodygę. Białe szparagi, jako jedyne, musimy obrać przed gotowaniem. Należy zrobić to bardzo cienko, nie naruszając główki. Przy pozostałych rodzajach szparagów odcinamy twarde końcówki i łuski na łodygach.
Jak przyrządzać?
Jak je przygotować? Najlepiej na parze – dzięki temu zachowamy najcenniejsze składniki odżywcze i wydobędziemy naturalny smak szparagów. Najłatwiej – w wieloczynnościowym urządzeniu kuchennym Thermomix, który w swoim zestawie posiada przystawkę do gotowania na parze – Varomę. Szparagi należy ułożyć na Varomie, a po upływie czasu potrzebnego na ugotowanie rozlegnie się charakterystyczny sygnał. Kruche i soczyste szparagi można podawać z masłem, sosem holenderskim lub beszamelowym (również do przygotowania w Thermomixie) jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
AlejaKobiet.pl / Materiały prasowe