Problem niepłodności staje się w ostatnich latach coraz powszechniejszy. Ma on wiele przyczyn, jednak w ostatnich latach coraz częściej okazuje się, że jest on wynikiem niesprzyjającemu zdrowiu stylu życia, w tym złej diety. Niedobory składników, które mogą znacząco zmniejszać zdolność poczęcia dziecka bądź prowadzić do poważnych wad rozwojowych i poronień, to:
Żelazo (szpinak, mięso, warzywa strączkowe, brokuły) – zapobiega niedokrwistości. Niedobór przyczynia się do niepłodności u kobiet
Mangan (warzywa strączkowe, nasiona, produkty zbożowe) – przy diecie dostarczającej małych ilości tego pierwiastka pojawiają sie problemy z zajściem w ciążę. W czasie ciąży natomiast deficyt ten wywołuje defekty w syntezie DNA
Jod (ryby morskie) – dzieci matek, w których diecie brakuje jodu rodzą się z niedorozwojem fizycznym i intelektualnym. Wzrasta również znacznie ryzyko poronień
Wapń (nabiał, kapusta, sardynki, warzywa strączkowe) – zapobiega nadciśnieniu u matki, które może wywołać tzw. rzucawkę zagrażającą życiu dziecka. Niedobór powoduje przedwczesne porody i niską masę kostną u noworodka
Kwas foliowy (zielone warzywa, banany, pomidory) – zapobiega wadom układu nerwowego dziecka, przedwczesnym porodom i niskiej masie urodzeniowej
Witaminy z grupy B (kasze, ryż, pełnoziarniste pieczywo, nabiał, warzywa strączkowe) – wpływają na prawidłowy przebieg owulacji , budowę endometrium oraz DNA, budują hormony płciowe
Kwasy tłuszczowe rodziny omega 3 (ryby, oleje roślinne) – budują mózg dziecka. Niedobory w diecie powodują problemy z poczęciem dziecka zarówno u kobiet, jak i mężczyzn
Magnez (orzechy, kasze, migdały, nasiona słonecznika) –jego deficyt w diecie zaburza rozwój układu nerwowego płodu, powoduje nieprawidłowe działanie łożyska. U kobiet planujących dziecko powoduje problemy z jego poczęciem, ze względu na zaburzenia cyklu menstruacyjnego
Cynk (orzechy, migdały, kasze, banany) – warunkuje wytwarzanie poprawnych komórek jajowych, wykazuje działanie odtruwające. Jego niedoboru w czasie ciąży powodują przedwczesny porody, nieprawidłową pracę łożyska, a nawet martwe porody
Problemom z płodnością sprzyja również otyłość i cukrzyca. Aby wyeliminować żywieniowe czynniki niepłodności należy skonsultować się ze specjalistą i przeanalizować dotychczasowy sposób żywienia. Prawidłowa dieta powinno być wdrożona już na kilka miesięcy przed ciążą, aby organizm kobiety mógł zmagazynować odpowiednie zapasy wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią prawidłowy rozwój dziecka, ale także uchronią przed objawami niedoborowymi u mamy.
Justyna Jessa, dietetyk