Okres przed świętami Wielkanocnymi to czas nieustającej, przedświątecznej gorączki. To czas, kiedy każda pani domu chce zaskoczyć rodzinę i przyjaciół nowym pomysłem na mazurek, makowiec, kutię czy łazanki z makiem.
Tylko … ten odwieczny brak czasu.
Dla wszystkich zapracowanych pań domu marka HELIO przygotowała produkty, które ułatwią przygotowanie tradycyjnych wielkanocnych potraw i wypieków.
Zestaw „pierwszej pomocy” w kuchni:
Wielbicielom Wielkanocnych mazurków marka HELIO proponuje gotowe masy krówkowe w pięciu różnych smakach: tradycyjnego kajmaku, mlecznej czekolady, egzotycznego kokosu, pysznych orzechów, oraz aromatycznej kawy. Masy HELIO charakteryzują się słodkim smakiem krówki oraz kremową konsystencja, dzięki które masa łatwo się rozsmarowuje. Idealnie nadają się do wszelkich wielkanocnych mazurków, babek, z powodzeniem mogą także zastąpić polewę na świątecznym serniku lub makowcu. Masy krówkowe HELIO nie wymagają gotowania.
Dla wszystkich, którzy nie potrafią sobie wyobrazić Wielkanocy bez prawdziwego makowca HELIO przygotowało gotowe masy makowe. Masy makowe od HELIO nie wymagają mielenia i są od razu gotowe do użycia.
Masa makowa HELIO to gotowy produkt z dodatkiem bakalii, który idealnie nadaje się do szybkiego przygotowania makowców, tortów makowych, strucli, czy makówek. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się intensywnym makowym smakiem. Odpowiedni dobór aromatów i specjalna kompozycja bakalii gwarantuje prawdziwie domowy smak produktu.
Masa makowa Premium HELIO to dokładnie zmielony mak z dodatkiem bakalii i miodu, który nadaje mu charakterystyczny domowy smak nadzienia makowego. Masa makowa Premium stanowi doskonałą bazę dla makowców, mazurków i ciast drożdżowych. Polecamy ją także do przygotowania tradycyjnych potraw mącznych typu: pierogi, kluski z makiem.
Wielkanocne wypieki
Tradycyjny mazurek
Składniki :
30 dag mąki
20 dag masła
szklanka cukru pudru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
masa krówkowa HELIO (kajmak)
bakalie HELIO
Zimnymi nożami posiekać mąkę, masło, cukier, 3 ugotowane na twardo żółtka i cukier waniliowy. Wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i piec 25 min w temp. 180 – 220 stopni C. Na upieczonym cieście rozprowadzić równomiernie masę kajmakową HELIO i udekorować bakaliami.
Wielkanocny makowiec
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
20 dag cukru
15 dag masła
4 zółtka
0,5 l mleka
cukier waniliowy
sól
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić, żeby podrosły. Szklankę mąki zalać szklanką wrzącego mleka i wymieszać. Gdy przestygnie, dodać drożdże i odstawić pod przykryciem na 10 min. Następnie wlać do ciasta resztę mąki, mleka, żółtka utarte z cukrem, cukier waniliowy, rozpuszczone zimne masło i sól. Ciasto wyrabiać 20 min, potem przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gotową masę makową HELIO wymieszać z pianą z białek.
Gotowe ciasto rozwałkować na dwa prostokąty, rozłożyć nadzienie pozostawiając wolne brzegi. Ostrożnie zwinąć roladę i zlepić brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni C.
CENY:
Masy krówkowe HELIO (400g)- 5,50 zł
Masa makowa HELIO (340g) – 4,50 zł
Masa makowa HELIO (900g) – 6 zł
Masa makowa Premium HELIO (900g) – 7 zł