Po głębszej analizie nawyków żywieniowych Francusów okazało się, że odpowiedzialne za to są substancje (np. resveratrol ) występujące w winogronach, a chroniące błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Wyciągi z winogron stanowią kompleks złożony z procyjanidyn, antocyjanów, flawonoli i resveratrolu. Związki te posiadają właściwości silnie antyutleniające. Taka mieszanina antyoksydantów jest zdolna do efektywnego usuwania wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób degeneracyjnych, nowotworowych i nie tylko.
Ponadto na stan zdrowia wpływają wszystkie nawyki żywieniowe, a nie tylko ilość spożytych winogron, czy wina. Podstawą diety mieszkańców krajów śródziemnomorskich są warzywa i świeże owoce. Do potraw dodają oliwę z oliwek, która ma prozdrowotne właściwości w aspekcie układu krążenia, ale również nerwowego i odpornościowego. To samo działanie wykazują owoce morza, które królują na stołach Hiszpanów i Francusów. Do posiłków spożywają świeże soki owocowe. Stosują również wiele prozdrowotnych naturalnych przypraw, jak bazylia, kurkuma (curry), czy oregano. Mają one działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
W zestawieniu ze sposobem żywienia Polaków okazuje się, że Hiszpanie, Włosi, Turcy czy Chorwaci zjadają kilka – kilkanaście razy więcej produktów o działaniu korzystnym dla zdrowia, a nawet leczniczym! Mamy więc z kogo brać przykład.
Przepis na Moussakę wegetariańską
Popularna w Grecji, Bułgarii, Turcji oraz krajach arabskich zapiekanka, której podstawą jest bakłażan.
Składniki:
* 2-3 bakłażany
* 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos pomidorowy:
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 3 papryki czerwone
* łyżka oliwy z oliwek
* przecier pomidorowy
* bulion warzywny
* rozmaryn, bazylia
Sos serowy:
* 5 łyżek mąki
* 700ml mleka sojowego
* 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
* 50g startego sera
* Sól potasowa
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w talarki i układamy na półmisku, posypując solą. Przykrywamy drugim półmiskiem, obciążamy od góry. Po 30 minutach talarki bakłażana płuczemy i odciskamy płyn. Smażymy bakłażany na oleju rzepakowym.
Sos pomidorowy:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Cebulę i paprykę smażymy na oleju na wolnym ogniu. Dodajemy pomidory, bulion, bazylię i pokruszony rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Sos serowy:
Rozprowadzamy mąkę niewielką ilością mleka, pozostałe mleko zagotowujemy, mieszamy z rozdrobnioną mąką. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Doprawiamy papryką w proszku i solą. Na koniec dodajemy ser. Układamy bakłażany, polewamy sosem pomidorowym i serowym. Zapiekamy przez 25 minut.