Na jeden kęs
Koreczki z bagietki
Składniki (na 8 sztuk): 8 kromek bagietki, masło, 250g mięsa mielonego, jajko, mała cebula, łyżka kaparów, sól, sos tabasco, 2 jajka na twardo, ogórek konserwowy, 8 anchoice
Wykonanie: Bagietkę posmaruj masłem. Mięso wymieszaj z jajkiem, drobno posiekaną cebulą i kaparami, dopraw solą i sosem tabasco i nałóż na kromki bagietki. Następnie ułóż na tym plasterek jajka na twardo, plasterek ogórka konserwowego i anchois. Wszystko nabij na wykałaczkę.
Grzanki z pyszną pastą
Składniki (na 8 porcji): 8 kromek białego pieczywa, 3 gałązki bazylii, 2 ząbki czosnku, 12 orzechów włoskich, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, 10 dag żółtego sera
Wykonanie: Kromki chleba podrumień w tosterze. Gałązki bazylii opłucz, oderwij listki, drobno posiekaj i zmiksuj z oliwa z oliwek. Czosnek obierz, zmiażdż i utrzyj z bazylią. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Przypraw do smaku. Pastą posmaruj ciepłe grzanki. Każdą posyp startym, żółtym serem.
Krewetki w boczku
Składniki (na 8 sztuk): 8 dużych krewetek obranych ze skorupki, cebula, łyżka masła, 100 ml bulionu drobiowego, 3 łyżki keczupu, łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki cukru, sól, pieprz, sos chili, 4 plastry wędzonego boczku, kilka gałązek tymianku
Wykonanie: Cebulę obierz, opłucz, posiekaj i podsmaż na maśle. Zalej bulionem, dodaj keczup, ocet i cukier, przypraw solą i pieprzem oraz sosem chili. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź. Do ostudzonego sosu włóż krewetki i marynuj je około 30 minut. Plasterki boczku przekrój w poprzek na dwie części. Wyjmij krewetki z sosu. Gałązki tymianku zawiń w boczek i przebij wykałaczką. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Jako danie główne proponujemy domową pizzę
Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 25 dag mąki, puszka kukurydzy, czerwona papryka, 2 cebule, por, 1/2 szklanki mleka, 5 dag sera gouda, 2 dag drożdży, 3 łyżki oleju, odrobina cukru, sól, tabasco, mielony kminek, słodka papryka
Wykonanie: Drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem i odrobiną cukru. Wsyp mąkę, dodaj 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli i zagnieć wszystkie składniki. Masę przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Obierz i umyj cebulę, a następnie pokrój w drobną kostkę. Mięso dopraw solą, słodką papryką, kminkiem i tabasco. Dodaj pokrojoną cebulę i dokładnie zagnieć. Oczyść i starannie opłucz pory, pokrój w krążki. Blanszuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, dobrze osącz na sitku. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych, opłucz, pokrój w cienkie paski. Osącz kukurydzę. Nasmaruj łyżką oleju okrągłą żaroodporną formę (o średnicy ok. 26 cm). Jeszcze raz zagnieć ciasto, rozwałkuj je na kształt koła i wyłóż na formę. Rozłóż na cieście masę mięsną, a następnie przygotowane warzywa. Piecz 35 minut w 225 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp ciasto startym, żółtym serem.
Szampańskiej zabawy !