Strona główna Kuchnia Ciasta i ciastka w 100% zdrowe i odpowiednie dla każdego – przepisy

Ciasta i ciastka w 100% zdrowe i odpowiednie dla każdego – przepisy

przez admin
Przy odrobinie chęci i wyobraźni można samemu przygotować w domu zdrowe, pożywne i smaczne ciasta i ciasteczka, które będą miały dużą wartość odżywczą, małą zawartość cukru i niezdrowego tłuszczu. Dodatkową zaletą jest to, że będziemy mieli pewność, że wypieki nie zawierają dodatkowych szkodliwych substancji, jak spulchniacze i izomery trans kwasów tłuszczowych.

Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na takie przysmaki

Tort cukiniowo – migdałowy

Jest doskonałym pomysłem, gdy przygotowujemy imprezę urodzinową swojemu dziecku. Taki deser jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, cynk, beta karoten, kwas foliowy i witaminę C.

Składniki na ciasto:
2 cukinie
4 jajka
Paczka mielonych migdałów
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu, soli i gałki muszkatałowej
skórka z pomarańczy

Składniki na krem:
Mała paczka suszonych fig
50g suszonych daktyli
50g suszonych śliwek
50 g płatków migdałowych
Łyżeczka miodu
Skórka z cytryny
Kilka utartych ziaren kardamonu
Szklanka wody
Szklanka gęstego jogurtu naturalnego, koziego lub greckiego

Cukinie ścieramy na tarce na drobno, solimy. Zostawiamy na kwadrans, żeby puściła soki. Następnie odciskamy nadmiaru wody. Żółtka ucieramy z miodem, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, utarte ziarna kardamonu, startą skórkę z pomarańczy, mielone migdały i proszek do pieczenia lub sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię i łączymy z resztą składników. Dodajemy ubite białka. Na koniec przelewamy ciasto do okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy
w temp.  180 stopni piekarniku przez około 30-40 min. Upieczone i wystudzone cisto przekrawamy
(aby powstały dwa krążki).

Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki oprócz jogurtu wrzucamy do garnka i dusimy przez 20 min na wolnym ogniu. Następnie studzimy i mieszamy z jogurtem. Gotowy krem wlewamy na ciasto, przykrywamy drugim krążkiem ciasta i kremem smarujemy również wierzch.  Następnie wierzch posypujemy skórką z cytryny i pokrojonymi w kostkę figami, daktylami i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Batoniki zbożowe
Ciasteczka bananowo-owsiane

Mogą stanowić świetnie zbilansowany podwieczorek lub dodatek do drugiego śniadania. Są bogate
w witaminy z grupy B, potas, cynk, magnez i żelazo oraz błonnik pokarmowy.

Potrzebujemy:
Dwie łyżki mielonego siemienia lnianego
Dwie łyżki wody
Szklankę płatków owsianych
Szklankę mąki pszennej razowej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia lub łyżeczkę sody
Pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cynamonu
6 łyżek drobno pokrojonych suszonych moreli lub żurawiny
Pół łyżeczki wanilii
1,5 szklanki miodu (koniecznie naturalnego!)
1 banana
Dwie łyżeczki soku z cytryny

Siemię lniane i morele bądź żurawinę zalewamy wodą i czekamy kilka – kilkanaście minut. Łączymy
w misce płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Banana miksujemy dopóki nie powstanie gładki mus. Do wymieszanych suchych składników dodajemy siemię lniane, miód, mus bananowy, sok z cytryny i żurawinę/morele. Wszystko dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy ciasto i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez ok. pół godziny.

Przygotowanie takich słodyczy wymaga w prawdzie trochę czasu i energii, jednak taka inwestycja zaprocentuje pewnością, że spożywane łakocie nie zaszkodzą naszemu organizmowi. 

Justyna |Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej