Niekoniecznie! Wszystko zależy bowiem od sposobu, w jaki przygotowujemy potrawy z grilla. Jeżeli robimy to nieumiejętnie, takie danie rzeczywiście może bardzo niekorzystnie oddziaływać na nasze zdrowie.
Zasady bezpiecznego grillowania
Głównym zagrożeniem dla zdrowia podczas grillowania jest przypalony tłuszcz. Jeżeli z mięsa wytapia się jakaś jego część, często zdarza się, że kapie ona do ognia, tam się pali, a wytworzony dym zawiera bardzo niebezpieczne związki, które przedostają się do grillowanej potrawy. Związki te (głównie węglowodory aromatyczne i nadtlenki) są odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów, ale również predysponują do innych chorób przewlekłych i procesów zapalnych w ustroju. Możemy łatwo tego uniknąć używając odpowiedniego rusztu, zawierającego rynienki, którymi wytopiony tłuszcz będzie spływał do jakiegoś oddzielnego pojemnika. Jeśli takiego nie mamy, można wykorzystać przystosowane do tego aluminiowe tacki z podobnymi perforacjami.
Oczywiście rozpoczynając grillowanie, nie możemy zapomnieć o dokładnym wyczyszczeniu rusztu z ewentualnych pozostałości po poprzednim grillowaniu. Pozostały, stary bród zawiera toksyczne substancje.
Pamiętajmy również o odpowiednim doborze produktów na grilla. O wiele zdrowsza jest grillowana tłusta ryba i duża ilość warzyw, niż tłusta karkówka! Jeśli jednak wybieramy karkówkę, czy kiełbasę, zjedzmy do niej duże ilości surówek. Świeże warzywa zawierają bowiem witaminy antyoksydacyjne, które zneutralizują potencjalnie wydzielające się w czasie grillowania szkodliwe substancje i dostarczą błonnika pokarmowego, który pomoże strawić obfity posiłek.
Niezwykle ważny w czasie grillowania jest także dobór rozpałki. Nie powinniśmy do ogniska wrzucać kolorowych gazet, czy kartonów. Najlepiej jest stosować przeznaczone do grilla rozpałki, a jeszcze lepiej – sam węgiel.
Grillowanie, jeśli przeprowadzone z głową, może przynieść wiele radości ze spożywania różnych potraw w gronie rodzinnym, ale również dać korzyści dla zdrowia. Z natury tłuste gatunki mięs pozbywają się po takiej obróbce części tłuszczu, a ryby które nie każdy lubi są intensywniejsze
w smaku i łatwiej trafiają w gusta wybrednych smakoszy. Jeśli więc dokładnie przestrzegamy zasad grillowania, a grillujemy niezbyt często, nie mamy się czego obawiać.