Fasola pochodzi z Ameryki Południowej i została odkryta przez Krzysztofa Kolumba. Fasola dzięki zawartości wielu witamin oraz składników odżywczych stanowi bardzo cenny element każdej diety. Nie bez powodu nazywana jest mięsem wegetarian. Niestety jeszcze dzisiaj dania fasolowe mają wielu wrogów. Wszystko przez wzdęcia, które faktycznie fasola wywołuje. Jednak trzeba pamiętać, że akurat wada ta wynika jedynie ze złego sposobu przyrządzania warzywa. W celu uniknięcia nieprzyjemnych dolegliwości należy długo moczyć warzywo w zimnej wodzie, do potraw zaś wystarczy dodać odrobinę majeranku bądź tymianku, które skutecznie zapobiegają wzdęciom.
Dla pięknej skóry
Fasola bogata jest w wiele pożytecznych składników takich jak fosfor, potas, wapń czy żelazo. To właśnie dzięki nim twoja skóra stanie się bardziej jędrna.
W trosce o zgrabną figurę
Fasola zawiera bardzo duże ilości błonnika, który wspaniale wpływa na figurę. Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawiając znacznie przemianę materii. Ponadto węglowodany zawarte w fasoli dzięki temu, że rozkładają się bardzo powoli, dają uczucie sytości, które trwa dosyć długo.
Przeciw cholesterolowi
Nasiona fasoli to w dużej mierze nienasycone kwasy tłuszczowe, które skutecznie pomagają obniżać poziom tak zwanego złego cholesterolu we krwi. Jednocześnie fasola prowadzi do wzrostu z kolei dobrego cholesterolu, chroniąc tym samym nasz organizm przed miażdżycą czy nadciśnieniem. Naukowcy twierdzą, że ziarna fasoli pomagają także zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych, szczególnie raka sutka i jelita grubego.
Wzmacniająco na serce oraz mózg
Fasola zawiera również bardzo duże ilości białka z lizyną, z której nasz organizm produkuje karnitynę wzmacniającą serce, a tym samem zapobiegającą wszelkim chorobom niedokrwiennym i zawałami. Fasola zawiera także lecytynę, która wykazuje działanie wzmacniające tkankę nerwową i mózg. Ziarna fasoli poprawiają koncentrację oraz ułatwiają zapamiętywanie.
W trosce o zdrowie diabetyków
Ziarna fasoli szczególnie polecane są diabetykom. Wszystko dzięki długotrwałemu wchłanianiu się cukrów, dzięki czemu obserwujemy stały nie rosnący poziom glukozy we krwi bez gwałtownej reakcji insulinowej.