Z nadmiernym wypadaniem włosów spotykamy się w wyniku wielu różnych życiowych czynników ze stresem na czele. Wówczas w pierwszej kolejności biegniemy do drogerii w celu zakupu kolejnej cudownej maseczki. A gdyby tak zadziałać także od wewnątrz? Specjaliści zgodnie twierdzą, że przy stabilnej ilości witamin i składników odżywczych w organizmie nasze włosy staną się mocne i z pewnością będą mniej wypadać.
Zacznij od żelaza
Aby twoje włosy były gęste i w mniejszych ilościach wypadały, powinnaś dietę wzbogacić w żelazo. To właśnie żelazo stanowi podstawę transportu tlenu do krwinek czerwonych. Niedobór żelaza w organizmie powodować może niedokrwistość, a nieodżywione włosy zaczną wypadać. Źródła żelaza odnajdziesz między innymi w czerwonej fasolce, szpinaku, otrębach czy czerwonym mięsie.
Po drugie: białka
Równie ważne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki organizmu, a zatem i jej wzrostu to białka. Normalny wzrost włosów zapewni białko zawarte chociażby w mleku, jajkach, serach, rybach czy drobiu. Nie zapominaj także o bardzo modnej soi, która dostarcza duże i zdrowe dla naszej figury ilości białka.
Witaminy, witaminy
Witaminy jak żadne kosmetyki z drogerii potrafią wzmocnić włosy i pozytywnie wpłynąć na ich wzrost. I tak, pożyteczną witaminę B odnajdziesz w fasoli, marchwi, orzechach oraz we wspomnianych już soi i jajkach. Na kondycję mieszków włosowych zaś, idealnie zadziała witamina C stosowana w przeziębieniach. Jeśli zapuszczasz włosy, zainwestuj w witaminę E, która oprócz działania podobnego do witaminy C wykazuje również bardzo silne właściwości wspomagające wzrost włosów.
Cynk
Powodem wypadania włosów jest niejednokrotnie niedobór cynku. Jego brak w organizmie może dodatkowo powodować bardzo nieprzyjemny ze względów estetycznych przede wszystkim łupież. Jeśli chcesz cieszyć się mocnymi, ładnymi włosami pamiętaj o dodaniu do codziennego menu owoców morza, nasion oraz roślin strączkowych. Tradycyjny chleb i bułki zamień na pieczywo pełnoziarniste.
Wapń i magnez
Wzmocnić włosy, a zatem uodpornić je na działanie codziennych czynników zewnętrznych i zapobiec ich wypadaniu pomogą magnez oraz wapń. Spore ilości tych pożytecznych składników zawierają brokuły, buraki, seler, jabłka czy cebula.