Arbuz latem

przez admin

Arbuz znany był jeszcze starożytnym Egipcjanom. Z czasem trafił także do Europy, a później do Polski. Dzisiaj również doceniamy jego walory, głównie popularny jest dzięki swojej niskiej kaloryczności. Jednak można wymienić znacznie więcej superlatyw tego orzeźwiającego i egzotycznego owocu. Wspomnieć można chociażby o tym jak silną ochronę sprawuje arbuz nad naszym sercem, wykazując działanie profilaktyczne przeciw miażdżycy oraz innym chorobom serca.

Pełen witamin

Arbuz stanowi prawdziwą bombę witaminową. W nim właśnie odnajdziemy masę witamin. Dzięki witaminie C i witaminom z grupy B wzmocnisz swój organizm, chroniąc przed przeziębieniami i grypą. Poza tym zawarty w arbuzie beta-karoten wykazuje cudowne działanie dla naszej skóry. Nie tylko sprawia, że jest ona cudownie sprężysta, ale nadaje skórze ładną barwę. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę również jak pozytywnie może działać arbuz na nasz układ trawienny. Ten pyszny owoc zdecydowanie polepsza przemianę materii. Z pewnością jest to związane z jego moczopędnymi właściwościami, dzięki którym nasz organizm jest w stanie w sposób naturalny uwolnić się od wszelkich szkodliwych substancji. Niektórzy wykorzystują arbuz także do mniej popularnych celów, mianowicie w leczeniu wszelkich stanów zapalnych skóry.

Pomysł na arbuzowe danie

Jeśli znudziło Cię sięganie po osamotnionego arbuza i monotonne czerpanie łyżeczką miąższu, możesz zaszaleć z arbuzem. Wystarczy połączyć go z na przykład z truskawkami. Pamiętaj, że przygotowując wszelkie przysmaki z arbuza, należy go wcześniej dokładnie odsączyć. Składa się przecież aż w ponad 90% z wody! Wymieszane owoce rozpuść w białej czekoladzie, gotując całą mieszanką przez chwilę na delikatnym ogniu. Odrobinę niecodzienną potrawą, aczkolwiek bardzo smakowitą okaże się także arbuz w połączeniu z kurczakiem bądź krewetkami. Na letnie zaś dni znakomicie sprawdzą się wszelkie koktajle z arbuzem oraz innymi owocami zwieńczone na przykład miętą. Miej świadomość tego, ze arbuz nie jest nudnym owocem. Mimo tego, że jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnego czerwonego koloru tego owocu, istnieje więcej jego odmian. Występują one pod sporą paletą barw: od zielonej, przez pomarańczowe aż po ciemny brąz. Próbujmy zatem na zdrowie!

Patrycja Bednarek

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej