Koniak jest najdroższym alkoholem na świecie. Jedna butelka może kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych.
Już dawno temu koniak polecany był w chwilach zasłabnięć, omdleń czy duszności. Złoty trunek przyspiesza akcję serca, obniża ciśnienie, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi. Woń fiołków, wanilii, jagód i miodu pomoże złagodzić stresy, a szczególnie wieczorem sprzyjać będzie odprężeniu. Co więcej, jest to jeden z niewielu alkoholi, który zamiast alkoholizowania społeczeństwa wnosi nawyk degustowania. To między innymi dlatego ich koneserzy to między innymi głowy największych państw świata.
Geneza
Swoje początki koniak ma w rejonach Cognac i Jarnac, gdzie początkowo wydobywano sól oraz wino. Owo wino miało na tyle niską zawartość alkoholu i było na tyle kwaśne, że nie nadawało się do transportu morskiego. Wówczas to zrodził się pomysł destylowania wina. Tak powstało brandy. Przez długi czas sprzedawano ogromne ilości wina w takiej właśnie postaci, Smak zbliżony do dzisiejszego koniaku osiągnięto znacznie później dopiero po powtórnej destylacji, która uwydatniła smak i moc trunku.
Jaki rocznik?
Koniak stanowi połączenie bardzo wielu nut smakowych i aromatów. Na cudowny smak składają się dziesiątki połączeń najróżniejszych roczników, z których najmłodszy ma trzy, cztery lata. O wieku oraz gatunku koniaku możesz przekonać się, odczytując liczbę gwiazdek na opakowaniu. Im mniej ich – tym wino jest młodsze i bardziej cierpkie. Młody koniak rozpoznasz również po ostrym, chropowatym smaku.
Koniak z beczki
Aromat, kolor oraz uzdrawiająca moc koniaku to przede wszystkim zasługa dębowych beczek, w których jest przechowywany. Drewno na beczki to stuletnie drzewa, których jeden metr sześcienny kosztuje nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Jak przechowywać? Jak podawać?
Zasady przechowywania koniaku z pewnością warto znać. Ich stosowanie pozwoli zachować autentyczny smak oraz zapach trunku, nie narażając go na działanie jakichkolwiek czynników zewnętrznych. I tak, przechowując koniak, pamiętaj o tym, aby butelka stała pionowo. Korek absolutnie nie powinien dotykać trunku. Ważna jest także temperatura przechowywania oraz podawania koniaku – jest to temperatura 20 st. C. Czy wiedziałaś, że koniak smakuje najlepiej między godziną 11 a 17? Wówczas to podobno najlepiej degustować ten złoty trunek.
Patrycja Bednarek