Strona główna Aktualności Sezon na paprykę

Sezon na paprykę

przez admin
Czerwona, zielona czy żółta? Niezależnie, który kolor papryki ci odpowiada, możesz przygotować z niego pyszne danie. Oto nasze propozycje.

Sałatka z czerwonej papryki i twarogu

Składniki: 5 dużych czerwonych papryk, 4 ząbki czosnku, 30 dag ścisłego twarogu, 2-3 ugotowane żółtka, 3 łyżki oleju, łyżka octu winnego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, papryczka chili, 2-3 gałązki natki pietruszki, sól.

Wykonanie: Papryki układamy na grillu i pieczemy z każdej strony tak długo, aż skórka będzie mocno spieczona, ale nie czarna. Papryki przekładamy na półmisek, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Czosnek drobno kroimy, kruszymy ser i żółtka. Papryki obieramy ze skórki, kroimy w drobne paski lub kostkę, mieszamy z octem, olejem i czosnkiem, posypujemy serem i żółtkami, delikatnie jeszcze raz mieszamy. Dodaj mieloną paprykę i dopraw do smaku solą.

Warzywa po prowansalsku

Składniki: 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 3 łyżki oleju, bakłażan, 2 średnie cukinie, 25 dag pomidorów, duża biała cebula, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 200 ml soku pomidorowego, 2 gałązki rozmarynu, 2 gałązki szałwii, 2 gałązki tymianku, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 papryczki chili, paseczki skórki cytrynowej, sól, pieprz.

Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy na duże kawałki. Smażymy przez 5 minut na gorącej oliwie, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i usuwamy skórkę z kawałków papryki. Myjemy bakłażana i cukinię, a następnie kroimy je w plasterki. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Obieramy cebulę i drobną ją siekamy. Podgrzewamy tłuszcz po smażeniu papryki. Wrzuć rozdrobnionego bakłażana, cukinię, pomidory i cebulę. Smażymy przez 5-6 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podlewamy winem i sokiem pomidorowym. Dodajemy kawałki papryki, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie myjemy zioła i siekamy je. Obieramy czosnek i rozgniatamy go z odrobiną soli. Papryczkę chili rozcinamy, usuwamy nasionka, następnie strączek drobno siekamy. Przygotowane przyprawy (zioła, czosnek, chili) dodajemy do duszonych jarzyn. Posypujemy skórką z cytryny.

Papryka w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kg czerwonej papryki, 3 duże cebule, łyżka soli. Sos: szklanka wody, 3/4 szklanki octu, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, 6-7 łyżek koncentratu pomidorowego, 10 ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy.

Wykonanie: Z papryk usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w małe kawałki. Cebulę kroimy w plastry. Warzywa solimy i pozostawiamy w oddzielnych naczyniach na kilka godzin. Z wymienionych składników gotujemy sos. Delikatnie odciskamy sok z papryki i cebuli iw rzucamy warzywa do gotującego się sosu. Paprykę z cebulą gotujemy przez ok. 10 minut. Wrzącą papryką napełniamy słoiki i szczelnie zakręcamy.

Tarta z papryką na francuskim cieście

Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 2 czerwone papryki, 2 zielone papryki, żółta papryka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, kilka gałązek rozmarynu, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz.

Wykonanie: Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy paprykę, chwilę smażymy, aż papryka stanie się lekko szklista, posypujemy posiekanymi ziołami. Paprykę razem z czosnkiem i olejem układamy w okrągłej żaroodpornej formie, posypujemy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy. Przykrywamy nim warzywa, dociskając mocno do brzegów formy. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Tartę wyjmujemy z pieca. Przykrywamy ją dużym płaskim talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry nogami.

Wieprzowe roladki z papryką

Składniki: zielona papryka, czerwona papryka, 4 plastry miękkiej wieprzowiny, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 3 łyżeczki pieprzu ziołowego, 4 plastry boczku, łyżeczka słodkiej papryki, 3/4 szklanki bulionu, 1/2 szklanki kremówki, 2-3 łyżki maggi, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.
Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w talarki. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Mięso oprószamy solą i pieprzem, smarujemy koncentratem i 2 łyżeczkami rozgniecionych ziaren pieprzu ziołowego. Przykrywamy boczkiem, obkładamy cebulą i papryką. Zwijamy i obwiązujemy nicią. Roladki smażymy na złoto na oleju. Oprószamy papryką i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez 50 minut. Śmietanę gotujemy z resztą pieprzu. Dodajemy maggi.   

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej