Oczywiście potrawy kuchni greckiej najlepiej będą smakować właśnie tam, skąd się wywodzą. Jeśli jednak nie planujemy w tym roku greckich wakacji, okazuje się, że wiele z nich możemy również przygotować w domu. Wykorzystując składniki charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, czyli oliwę z oliwek, sery, pomidory, bakłażany i całe bogactwo innych warzyw, oraz z pomocą produktów Knorr dedykowanych kuchni greckiej możemy przyrządzić dla całej rodziny prawdziwie greckie przysmaki. Oto propozycje kucharzy Knorr:
Gyros
Na greckim stole nie może zabraknąć gyrosa. Choć w tamtejszych tawernach gyros przyrządza się z mięsa jagnięcego opiekanego na rożnie i zawijanego w tradycyjny chleb pita, my kojarzymy go często z talerzem wypełnionym mięsem, surówkami i frytkami lub przekąską w cieście tortilla. Najważniejsze jednak w tej potrawie są przyprawy i charakterystyczny sos. Smak ten uzyskamy w domowej kuchni dzięki Fix Knorr Gyros z sosem paprykowo-ziołowym.
Dolmades
Uwielbienie Greków dla tego dania powinno być dla nas Polaków zupełnie zrozumiałe, ponieważ dolmades przypominają nasze polskie gołąbki. Podobnie jak one potrawę przyrządza się z mięsa i ryżu, podawana jest na ciepło i z sosem. Różnica tkwi jednak w rodzaju mięsa, bo Grecy wykorzystują do przygotowania dolmades swoją ulubioną jagnięcinę. Ponadto zamiast w liście kapusty, farsz jest zawijany w rodzime liście winogron.
Grecka sałatka
Nie trzeba jej chyba nikomu przedstawiać – uwielbiamy to połączenie pomidorów, sałaty, cebuli, oliwek, sera feta. Znakomicie sprawdzi się tutaj także sos sałatkowy grecki Knorr, czyli kompozycja przypraw i ziół, które nadadzą sałatce greckiego charakteru.
Niezwykle popularne w Grecji są dania z owoców morza, bo to prawdziwe bogactwo tego kraju. W karcie każdej greckiej restauracji spotkamy mnóstwo propozycji z rybami, ośmiornicami, kalmarami czy krewetkami. I właśnie danie z tymi ostatnimi polecają przygotować w domu kucharze Knorr, by poczuć klimat greckich wakacji. Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą to połączenie typowych dla tamtejszej kuchni składników – pomidorów, fety, świeżych ziół, oliwy z oliwek i rzecz jasna owoców morza.
Tzatziki
Dziś znany i popularny w naszym kraju dip pochodzi z Grecji i tam jest czymś, bez czego Grecy nie mogą się obejść – używają tzatziki jako przybrania do wszelkich potraw z grilla, mięs i ryb, dipu do zapiekanego pieczywa lub osobnej przystawki. Pasta powstaje z gęstego jogurtu z roztartym czosnkiem, drobno pokrojonym ogórkiem oraz oliwą z oliwek. Jednak często urozmaica się ją, dodając miętę, koperek czy sok cytrynowy. Dip możemy podać do drugiego dania, by nadać potrawie greckiego charakteru.
Musaka
Choć niektórzy twierdzą, że potrawa ta ma swój rodowód w Turcji, to jednak dziś jest przeważnie uznawana za pokazowe danie kuchni greckiej. Oznacza zapiekankę przyrządzaną z uwielbianych przez Greków bakłażanów, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, choć oczywiście w greckich restauracjach można spotkać liczne wariacje musaki.
Musaka
czas przygotowania: 1h
ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 300 gramów mięsa wołowego zmielonego
– 1 opakowanie sosu w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr
– 1 papryka dowolnego koloru
– 300 gramów ziemniaków
– 1/2 litra wody
– 1 średni bakłażan
– 4 łyżki startego żółtego sera dowolnego rodzaju
– szczypta cynamonu, sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
1. Zmiel mięso i podsmaż na patelni. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój i dodaj do podsmażonego mięsa.
2. Dodaj wodę oraz sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr i zagotuj.
3. Bakłażana pokrój w plastry, obierz ziemniaki, również pokrój w plastry, dodaj do mięsa wraz z przyprawami oraz sosem i gotuj jeszcze około trzech minut.
4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Wyłóż składniki, posyp serem i zapiekaj około 35 minut w piekarniku o temperaturze około 190°C.