Strona główna Aktualności Grzybobranie: przepisy na dania z grzybami

Grzybobranie: przepisy na dania z grzybami

przez admin

Zaczynamy odliczanie do sezonu grzybowego i szukamy pysznych dań, w których leśne przysmaki odgrywają ważną rolę. Oto nasze propozycje.

Panga z grzybami

Składniki: 3 filety z pangi, 1/2 kg świeżych leśnych grzybów, mała cebula, 3 małe ziemniaki, 2 łyżki startego żółtego sera, koperek, olej, sól i pieprz.

Wykonanie: Grzyby myjemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy, a wodę odstawiamy. Obieramy ziemniaki, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na półtwardo. Wyjmujemy z wody i odkładamy. Do tej samej wody wrzucamy kilka łodyg koperku i przez 2-3 minuty obgotowujemy w niej przekrojone filety. Odcedzamy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Wlewamy wodę pozostałą po gotowaniu grzybów, układamy pokrojone na kawałki ziemniaki oraz rybę. Przykrywamy i zapiekamy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Zahartowane zimną wodą grzyby dzielimy na kawałki. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy grzyby i dusimy 10-15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy na talerz razem z ziemniakami i rybą. Posypujemy posiekanym koperkiem i startym żółtym serem.

Kebaby z grzybami

Składniki: 60 dag mięsa drobiowego, cebula, łyżka natki pietruszki, 2 łyżki kukurydzy z puszki, 20 dag świeżych leśnych grzybów, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, olej.

Wykonanie: Mięso myjemy i mielimy. Ugotowane grzyby mielimy. Cebulę i natkę siekamy. Do mięsa dodajemy jajka i pozostałe składniki, a także łyżkę bułki tartej. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy wałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Obtaczamy w bułce i smażymy.

Zupa borowikowa

Składniki: 40 dag borowików, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, cebula, 1/2 szklanki słodkiej śmietany (18 procentowej), łyżka mąki pszennej, natka pietruszki.

Wykonanie: Grzyby oczyszczamy, obieramy i kroimy w plastry. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy i odstawiamy. Z garnka wyjmujemy przyprawy i cebulę. Doprowadzamy zupę do wrzenia i zagęszczamy rozmieszaną w śmietanie mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Grzyby do słoika

Składniki: 1 kg świeżych leśnych grzybów, szklanka oleju, szklanka wody, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, łyżka mielonej słodkiej papryki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 kg cebuli, sól, pieprz, 2-3 listki laurowe, kilka plasterków surowej marchewki.

Wykonanie: Grzyby dokładnie czyścimy, obgotowujemy i odcedzamy. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy do grzybów. Grzyby i cebule dusimy na patelni. Wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet, olej, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez około 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy mieloną papryką i mieszamy. Gorącą potrawę wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut.

Placki ziemniaczane z grzybami

Składniki: 1 kg ziemniaków, duża cebula, 5 dag suszonych grzybów, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: Ziemniaki czyścimy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, studzimy, obieramy i ugniatamy tłuczkiem. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Grzyby moczymy godzinę, siekamy, mieszamy z cebulą. Dodajemy do ugniecionych ziemniaków, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy. Formujemy placki, obtaczamy je w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na gorącym oleju. 

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej