Nalewka na czarnych porzeczkach
Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 3-5 goździków, litr wódki, 1/2 kg cukru.
Wykonanie: Czarne porzeczki płuczemy, usuwamy szypułki i rozgniatamy. Rozgniecione owoce nakładamy do słoików, dodajemy goździki i wlewamy wódkę. Pozostawiamy na okres około 6 tygodni, a następnie przecedzamy płyn, mieszamy z cukrem, przelewamy do butelek i pozostawiamy aż do rozpuszczenia cukru, od czasu do czasu potrząsając butelką. Po rozpuszczeniu cukru nalewka jest gotowa.
Miodówka
Składniki: litr spirytusu, 500 ml wody, 50 dag miodu, 250 ml rumu, 5 dag kawy naturalnej.
Wykonanie: Miód zarumieniamy, wlewamy 250 ml wody, gotujemy, zdejmujemy z ognia, łączymy z naparem z kawy naturalnej, rumem oraz spirytusem. Przelewamy do butelek. Korkujemy i pozostawiamy na 5-6 tygodni. Następnie przelewamy przez lejek z watą do butelek i korkujemy.
Kminkówka
Składniki: 500 ml spirytusu, 400 ml wody, 20 dag cukru, 2 łyżki świeżego zielonego kminku.
Wykonanie: Wodę gotujemy z cukrem, studzimy. Kminek płuczemy, osączamy na sitku, wkładamy do małego gąsiorka, wlewamy syrop wymieszany ze spirytusem. Korkujemy i pozostawiamy na 5 dni. Następnie przelewamy do butelek przez lejek z watą, korkujemy.
Karmelówka
Składniki: 500 ml spirytusu, 3 dag cukru, 400 ml wody, 1/2 dag suszonych śliwek, 1 dag rodzynków, 1/2 dag migdałów, 1/2 laski wanilii, 400 ml orzechówki.
Wykonanie: Migdały parzymy, obieramy ze skórki, siekamy. Śliwki i rodzynki myjemy, drobno kroimy razem z wanilią, wkładamy do butelki razem z migdałami, zalewamy spirytusem, korkujemy i pozostawiamy na 2 tygodnie. Cukier zarumieniamy na karmel, mieszamy z przygotowaną i wystudzoną wodą, łączymy ze spirytusem, przelewamy przez lejek z watą, dodajemy orzechówkę, wlewamy do butelek, korkujemy i pozostawiamy na 5 dni.
Imbirówka
Składniki: 500 ml spirytusu, 500 ml wody, 10 dag cukru, 1/2 dag imbiru, szafran.
Wykonanie: Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy zmielony imbir, pozostawiamy na 24 godziny. Następnie przelewamy przez lejek z watą, łączymy ze spirytusem i barwnikiem, przelewamy do butelki, korkujemy i zostawiamy na 3-4 dni.
Pieprzówka
Składniki: 500 ml spirytusu, 500 ml wody, 10 dag cukru, 25 ziaren czarnego pieprzu, 10 kropli karmelu.
Wykonanie: Pieprz wkładamy do butelki, zalewamy spirytusem, korkujemy i pozostawiamy na 12 dni. Wodę gotujemy z cukrem, studzimy, łączymy z karmelem oraz przelanym przez lejek z watą spirytusem, przelewamy do butelek, korkujemy i pozostawiamy na 3-4 dni.