Limonka! Nie przebija popularnością cytryny, jednak mało kto wie, że zawiera więcej witaminy C!
O niebo lepiej nadaje się do przyrządzania orzeźwiających napojów. Duża zawartość witaminy C może świadczyć o tym, że owoce limonki wzmacniają nasz układ odpornościowy, tym samym zapobiegając wielu chorobom. Warto więc mieć pod ręką ‘tego cytrusa’ .
Wg Uniwersytetu Pordue w USA sok z cytrusów ułatwia organizmowi przyswajanie katechiny,zwanej katecholem – który jest antyoksydantem występującym w herbacie. Chroni nas przed zawałem serca, udarem, bierze udział w prewencji nowotworowej. (Ale pamiętajmy! Co za dużo to…niezdrowo).
Na potwierdzenie dobroczynnych właściwości, które niesie ze sobą limonka warto zapoznać się z jej właściwościami odżywczymi (100g):
30kcal,
0,7g białka,
0,3g tłuszczu,
10,5g węglowodanów,
2,8g błonnika,
46mg witaminy C,
wapń,
potas,
fosfor.
Ciekawostką jest, że z owoców limy wytwarza się olejki eteryczne.