Makaron dostępny jest w 350 różnych kształtach, znamy ponad 1000 sposobów na jego przyrządzenie i zjadamy go w ilości 13 milionów ton rocznie. I to właśnie jego święto obchodzimy 25 października – Światowy Dzień Makaronu. Ten wyjątkowy dzień każdy miłośnik makaronu powinien uczcić w odpowiedni sposób – trzeba tylko wybrać odpowiedni makaron.
Nowy pomysł na makaron
Poza tak znanymi daniami z makaronem jak spaghetti, carbonarą, czy tagiatelle z ulubionym sosem, makaron to składnik wielu innych pysznych dań. Na chłodne wieczory polecamy Wam zapiekankę z makaronem, kurczakiem i brokułami, lub lasagne z klasycznym farszem z mielonej wołowiny i sosu pomidorowego. Na lekki lunch idealnie sprawdzi się natomiast sałatka makaronowa z mozarellą i wędzonym kurczakiem, lub krewetkami i świeżym szczypiorkiem. Także gdy brakuje nam czasu makaron to idealne wyjście – wystarczy tylko dodać do niego podsmażony na oliwie z oliwek czosnek i ostrą papryczkę i już mamy popularny makaron aglio olio.
Skąd ten makaron?
Czy bardzo kojarzone z makaronem Włochy są rzeczywiście jego ojczyzną? Coż, istnieje wiele wersji „narodzin” makaronu : jedni uważają, że powstał w państwie Etrusków, inni przekonują, że pierwsze makaronowe nitki powstały w I w. p. n. e. w Rzymie, jednak najbardziej prawdopodobna wersja głosi, że makaron powstał w Chinach. Na potwierdzenie tego faktu niedawno w niewielkiej chińskiej miejscowości nad Żółtą Rzeką, znaleziono doskonale zachowaną misę z makaronem sprzed 4000 lat. Od wieków makaron znają też Arabowie, którzy dzięki wymianie handlowej rozpowszechnili go najpierw na Sycylii, a później w całych Włoszech. Najważniejsze jednak, że w końcu dotarł także do naszego kraju i możemy się delektować jego pysznym smakiem i nieskończonymi możliwościami przygotowania.
Sztuka gotowania makaronu
Podczas gotowania makaronu należy postępować według kilku podstawowych zasadach:
– Trzeba pamiętać, żeby makaron spaghetti gotować w bardzo dużej ilość wody, co zapobiega sklejaniu makaronu.