Wydaje się niemożliwe…
Cudowny owoc? Brazylijska żyła złota? Cud odżywczy? Wydaje się niemożliwe, a jednak to prawda. Tak dzisiaj mówi się o jagodzie Açai [czyt. ASAI]. Cudowny owoc z lasów północnej Amazonii, rośnie w dżungli na palmach brazylijskich osiągających wysokość nawet do 25 m. Jagoda Açai ma rozmiar od 1,25 do 1,5 cm. Wyglądem przypomina zwykłą borówkę leśną, ma ciemnopurpurowy kolor i lekki posmak czekolady.
Sekretna moc jaka tkwi w Açai to unikalne źródło najcenniejszych właściwości odżywczych, zdrowotnych i energetycznych. Do tej pory nikt nie znał owocu, który dostarcza tak nieprawdopodobnie duże ilości składników witalnych. Jagody zawierają min. najzdrowsze kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9, które niwelują poziom złego cholesterolu w organizmie, a podwyższają poziom tego dobrego. Proteiny, potas, wapń, magnez, cynk, miedź, witaminy A, B1, B2, B3, C, E, minerały, biokatalizatory, fosfor, aminokwasy, substancje odżywcze. Jednak ich największym atutem jest ogromna ilość antyoksydantów. Ze wszystkich przetestowanych owoców to właśnie jagody Açai są na pierwszym miejscu w rankingu ORAC, który mierzy zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze. Açai mają wszystko co potrzebne dla zdrowia. Spożywane profilaktycznie mogą chronić nas przed wieloma chorobami, spowalniać proces
starzenia i dać zastrzyk energii na każdy dzień.
Fot. Acaimania Poland
Dzięki wyjątkowej specyfice Açai daje bardzo duże, pożądane korzyści dla zdrowia, m.in. może:
* zapobiegać rozwojowi takich chorób jak: rak, prostata, alzheimer, choroby serca
i innych
* dodawać energii
* pozytywnie wpływać na kondycję umysłu i ciała
* redukować zmęczenie
* zwiększać wydajność organizmu
* wpływać na poprawę wzroku
* spowalniać proces starzenia
* regulować wagę ciała
* łagodzić stres
* oczyszczać organizm
* dobrze wpływać na trawienie
* wzmacniać odporność organizmu
* redukować zły cholesterol
* wpływać na prawidłową regulację ciśnienia krwi
* regenerować siły
* wspomagać odchudzanie
* zmniejszać objawy alergii
Teraz nie tylko skarb Amazonii
Jeszcze niedawno jagody Açai były skarbem Amazonii, o którym wiedzieli tylko jej mieszkańcy. Indianie Ka’apor, którzy mieszkają w amazońskim stanie Maranhao, spożywają jagody codziennie, stanowią one dla nich główny składnik codziennej diety. Liście palm Açai wykorzystywane są jako dachówki chat. Ostry korzeń palmy służy jako tarka do skrobania grubej skóry słodkiego manioku, który stanowi źródło węglowodanów. Miąższ jagód i maniok stanowi dla mieszkańców okolic Amazonki od 60 do 70% kalorycznego zapotrzebowania na cały dzień. Ka’aporowie między innymi dzięki cudownym owocom Açai utrzymują się przy życiu.
Amerykanie zaledwie dwadzieścia lat temu dowiedzieli się o jagodach Açai. Wcześniej wiedziała o nich tylko Ameryka Południowa. Amerykański dietetyk Dr Alexander G. Schauss podczas jednej ze swoich wypraw dokonał odkrycia na wielką skalę medycyny i zdrowia. Od roku 1995 zaczął wykonywać liczne badania toksykologiczne i testy. Dzięki niemu o cudownych jagodach dowiedział się cały świat. Dowody naukowe i studiowanie dokumentacji historycznej dotyczącej spożywania pokarmu, potwierdziły, że jagody Açai to ogromny zastrzyk witamin.
Nowość na polskim rynku
Jagody Açai rosną w naturalnych warunkach jakie zapewniają tylko tereny amazońskiej dżungli. W związku z tym hodowla tych owoców w innych miejscach jest niemożliwa. Jagody w postaci pierwotnej dostępne są tylko w Brazylii. Mieszkańcy rękoma zbierają owoce, później po oddzieleniu wody uzyskują z nich proszek, który bezpośrednio jest dystrybuowany do sklepów lub przetwarzany w suplementy diety. Z Açai otrzymuje się także soki, które nie tracą właściwości. Utrzymują ten sam poziom wartości jaki zawarty jest w owocach.
Jagody Açai rosną bardzo daleko od nas, ale aby zasmakować tego odżywczego cudu, nie musimy jechać, aż do Brazylii. Produkty z Açai dostępne są już w Polsce. Pojawiają się coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością – warto spróboiwać.
Alejakobiet.pl