Trochę lata na początek zimy? Nic prostszego. Wystarczy, że na drugie śniadania podczas zimowego dnia w pracy zjemy pyszną i pożywną sałatkę „Fusilli ze szparagami”.
Składniki:
Makaron Świderki – 250g
Szparagi – 15 szt.
Szynka parmeńska – 4 plastry
Ser do posypania
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Ocet balsamiczny pół łyżki
Sok z cytryny pół łyżeczki
Sól
Pieprz
Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy al. dente Makaron świderki. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem. Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.
Smacznego!
Alejakobiet.pl