Ryż, podobnie jak makaron czy ziemniaki, wymienia się jako wroga diety. Spożywany w rozsądnych ilościach nie zrobi jednak krzywdy. Zobacz, jak go przyrządzić.
Gołąbki z ryżem, wieprzowiną i pieczarkami
Składniki: 1/2 szklanki ryżu, mała cebula, 20 liści kapusty, 350 g mielonego mięsa wieprzowego, suszony tymianek, suszone oregano, 2 szklanki bulionu z kostki, jajko, 100 g pieczarek, 2 łyżki oleju, ząbek czosnku, 4 pomidory, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka sosu sojowego, 1/2 szklanki śmietany, kilka plasterków wędzonego boczku, sól, pieprz.
Wykonanie: Ryż płuczemy. Gotujemy 8 minut w osolonym wrzątku, odsączamy. Cebulę obieramy, myjemy i siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i ryżem. Przyprawiamy ziołami, sosem sojowym, przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wybieramy 12 liści kapusty. Po kolei nakładamy na nie farsz i formujemy gołąbki. Układamy w garnku wyłożonym pięcioma liśćmi i plasterkami boczku. Zalewamy wrzącym bulionem. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pozostałymi liśćmi. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut. W połowie duszenia dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Koncentrat pomidorowy zalewamy szklanką wywaru z gotowania gołąbków, mieszamy. Dodajemy mąkę połączoną ze śmietaną. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gołąbki wyjmujemy na półmisek. Polewamy sosem pomidorowym.
Czerwona zupa ryżowa
Składniki: 200 g cebuli, łyżka oleju, 250 g tatara, filiżanka ryżu długoziarnistego, 1/2 l soku pomidorowego, 1/2 l rosołu z kostki, 1/2 listka laurowego, łyżka kminku, szczypta cukru, pieprz, 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Wykonanie: Cebule obieramy i drobno kroimy. Olej rozgrzewamy w garnku i dusimy w nim cebule. Następnie dodajemy tatara i ryż, oba składniki podsmażamy mieszając. Dolewamy sok pomidorowy i rosół, dodajemy listek laurowy i kminek. Mocno przyprawiamy pieprzem i cukrem. Gotujemy 15 minut, a następnie doprawiamy do smaku. Przyprawiamy śmietaną.
Sałatka ryżowa z krewetkami
Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, puszka krewetek w sosie własnym, nieduży pęczek rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki, czerwona cebula pokrojona w kostkę, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanego koperku. Sos: pół szklanki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, biały pieprz.
Wykonanie: Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Krewetki osączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączymy, polewamy sosem i mieszamy. Przekładamy do salaterek, przybieramy rzodkiewkami i koperkiem.
Nadziewane kulki ryżowe
Składniki: 2 pomidory obrane ze skórki, 1/2 cebuli, oliwa, 10 dag posiekanej wieprzowiny, 25 dag mrożonego groszku, sól, pieprz, 25 dag kleistego ryżu, 3 łyżki masła, 5 dag startego żółtego sera, 2 jajka, bułka tarta, olej.
Wykonanie: Pomidory miksujemy i przecieramy przez sito. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i rozmrożony groszek. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory i przyprawiamy. Dusimy na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje. Ryż gotujemy, mieszamy z masłem, serem i jajkiem. Z masy ryżowej lepimy kulki. Każdą napełniamy farszem z pomidorów. Kulki panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.
Kurczak z ryżem w sosie orientalnym
Składniki: 2 piersi z kurczaka, słoik sosu słodko-kwaśnego, puszka ananasa w kawałkach, 1/2 strąka zielonej papryki, szklanka ryżu.
Wykonanie: Ryż płuczemy, oprószamy solą, układamy w naczyniu do parowania i gotujemy przez 20 minut. Mięso kurczaka płuczemy, kroimy w paski, układamy w naczyniu do parowania i gotujemy przez 12-15 minut. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Ananasa osączamy. Sos przekładamy do garnka. Dodajemy ananasa i paprykę. Podgrzewamy. Ryż rozkładamy na talerze, obkładamy mięsem i polewamy przygotowanym sosem.