Strona główna Kuchnia Sezon na pomarańcze

Sezon na pomarańcze

przez admin

Właśnie zaczyna się sezon na pomarańcze. Jedz je surowe lub przygotuj z nich pyszne przekąski. Wypróbujcie nasze ulubione przepisy!

Gofry z twarożkiem pomarańczowym

Składniki: 2 pomarańcze, 150 g jogurtu pomarańczowego, łyżka syropu klonowego, 150 g twarożku śmietankowego, 150 g miękkiej margaryny, 80 g cukru, 4 jajka, 300 g jogurtu pełnotłustego, 400 g mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Wykonanie: Pomarańcze obieramy i usuwamy z nich białe włókna, a następnie kroimy na cząstki. Jogurt pomarańczowy mieszamy z syropem klonowym oraz twarożkiem śmietankowym. Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami na kremową masę. Stopniowo dodajemy jogurt pełnotłusty, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ćwierć litra letniej wody. Gofry pieczemy w natłuszczonej gofrownicy, a następnie układamy na talerzach i przybieramy twarożkiem pomarańczowym oraz pomarańczami.

Suflet pomarańczowy

Składniki: duża pomarańcza, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, łyżka mąki, szczypta soli, masło, bułka tarta.
Wykonanie: Pomarańczę parzymy (nie obieramy), zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut. Przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy z przecierem z pomarańczy, dodajemy mąkę. Białka ubijamy z solą i delikatnie mieszamy z masą pomarańczową. 4 żaroodporne miseczki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do każdego naczynia delikatnie nakładamy po porcji masy. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło.

Sałatka tropikalna

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 pomarańcze, ananas, 4 banany, brokuł, pęczek zielonej cebulki. Sos: 3 łyżki ziarnistej musztardy, 5 łyżek majonezu, 5 łyżek soku z pomarańczy.
Wykonanie: Filety z kurczaka smażymy i kroimy na kawałki. Różyczki brokułów obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Cebulkę drobno siekamy. Dodajemy kawałki pomarańczy i pokrojone w plastry banany. Ananasa kroimy na ćwiartki. Oddzielamy miąższ, kroimy go w kostkę i mieszamy z resztą składników. Podajemy sałatkę w łódeczkach z ananasa, polaną sosem.

Pomarańczowe bułeczki

Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 4 łyżki stopionego masła, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 12 łyżeczek miodu, 12 plasterków pomarańczy, masło do formy.
Wykonanie: Jajka ubijamy, a gdy będą puszyste, dodajemy sok pomarańczowy oraz pokrojone na kawałki miękkie masło. Ubijamy dalej, aż masa będzie gładka, a następnie mieszamy z przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dołki formy na muffiny smarujemy stopionym masłem, wlewamy po łyżeczce miodu i układamy po plasterku pomarańczy. Napełniamy ciastem, pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Poncz pomarańczowy

Składniki: 4 łyżki brązowego cukru, sok z dwóch pomarańczy, sok z cytryny, 350 ml białego wina, kawałeczek cynamonu, 2 goździki, gwiazdka anyżu, 150 ml rumu.
Wykonanie: Do rondla wsypujemy brązowy cukier, wlewamy łyżeczkę wody, ciągle mieszając, podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje. Zdejmujemy karmel z ognia, wlewamy sok pomarańczowy i cytrynowy, białe wino i 300 ml wody. Na koniec dodajemy cynamon, goździki oraz gwiazdkę anyżu. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Ustawiamy rondel z powrotem na ogniu i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy rum i mieszamy. Z ponczu wyjmujemy anyż oraz cynamon. Gorący napój wlewamy do szklanek.

Sałatka z cykorii i cytrusów

Składniki: 2 pomarańcze, 3 banany, 2 łyżki soku z cytryny, 3 cykorie, 20 dag gotowanej szynki, 150 g kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz.
Wykonanie: Pomarańcze czyścimy, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki, a potem każdy plasterek na ćwiartki. Obrane ze skórki banany kroimy w plasterki, skrapiamy łyżką soku z cytryny, aby nie ściemniały. Cykorie myjemy, suszymy, oczyszczamy z wierzchnich liści. Usuwamy twarde części. Kroimy w paseczki, skrapiamy resztą soku z cytryny. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Łączymy w misce z pomarańczami, bananami oraz cykorią. Przygotowujemy pikantny sos ze śmietany oraz majonezu. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do sosu. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Sałatkę łączymy z sosem i przekładamy do salaterek.

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej