Chili con carne
Składniki: 75 dag łopatki wołowej, puszka fasoli, 2-3 cebule, czerwona papryka, 2 papryczki chili, 2-3 ząbki czosnku, litr bulionu wołowego, łyżka mąki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka posiekanej świeżej kolendry, pieprz, sól.
Wykonanie: Fasolę odcedzamy z zalewy. Na patelnię wlewamy olej i zarumieniamy pokrojone w niedużą kostkę mięso, a następnie wyjmujemy je porcjami, osączamy i przekładamy do innego naczynia. Na patelnię wrzucamy posiekane chili, czosnek i cebulę, smażymy chwilę, mieszając. Warzywa oprószamy mąką i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy bulion i przecier pomidorowy, przyprawiamy. Wkładamy mięso, gotujemy, przykrywamy i dusimy przez 70 minut. Wrzucamy fasolę, pokrojoną paprykę i dusimy jeszcze 20-30 minut. Przekładamy na talerze i posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem lub tortillą.
Kurczak w zielonym sosie
Składniki: kilogram filetów z piersi kurczaka, 4 cebule, 8 ząbków czosnku, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 14-16 gałązek świeżej kolendry, liść laurowy, pęczek dymki, 5 liści sałaty, 3 zielone papryczki chili, 200 g pestek dyni, 1/4 łyżeczki anyżu, sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy, 12 torilli.
Wykonanie: Jedną cebulę, ząbek czosnku oraz marchew obieramy i płuczemy. Seler płuczemy. Składniki zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy mięso, połowę kolendry, liść laurowy, anyż, szczyptę pieprzu i soli. Rosół gotujemy 30-40 minut. Pozostałe cebule obieramy i kroimy w piórka. Resztę czosnku obieramy i siekamy. Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej przygotowane cebule oraz czosnek. Dymkę, sałatę, pozostałą kolendrę i paprykę płuczemy, kroimy i miksujemy z podsmażoną cebulą, czosnkiem oraz 1-2 łyżkami rosołu. Pestki dyni miksujemy z odrobiną wody tak, aby uzyskać pastę. Łyżkę oliwy podgrzewamy na patelni, wkładamy pastę z pestek dyni i chwilę ją podgrzewamy. Dodajemy zmiksowaną ziołową masę, delikatnie mieszamy i smażymy na małym ogniu 30-40 minut, ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, powoli dolewamy po łyżce rosołu, do uzyskania gęstego sosu. Do sosu wkładamy osączone z rosołu filety z kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Podajemy z podgrzaną wcześniej tortillą.
Guacamole
Składniki: 3 dojrzałe awokado, 2 cebule, ząbek czosnku, 4 małe papryczki chili, 5 pomidorów, 3 łyżki oliwy, sok z limonki lub cytryny, nachos, pieprz, sól.
Wykonanie: Awokado kroimy, wyjmujemy pestki i obieramy. Miąższ rozgniatamy widelcem. Cebulę, czosnek, papryczkę i pomidory kroimy w kostkę. Mieszamy z pastą z awokado. Doprawiamy oliwą, sokiem oraz solą i pieprzem. Podajemy z nachos.
Burito z kurczakiem i warzywami
Składniki: 2 piersi z kurczaka, czerwona i żółta papryka, czerwona cebula, świeża kolendra, 2-3 łyżki sosu chili, 12 tortilli,. Marynata: 2 łyżki oleju, łyżka soku z limonki lub cytryny, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki chili, 1/2 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki mielonego kminku.
Wykonanie: Piersi z kurczaka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy błony i tłuszcz. Przygotowujemy marynatę: do oleju dodajemy sok, obrany i posiekany czosnek oraz pozostałe składniki, mieszamy. Marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Mięso układamy na blasze. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Lekko przestudzone kroimy w paski. Paprykę płuczemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w paski. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Tortille podgrzewamy. Smarujemy cienką warstwą sosu chili. Układamy warzywa, mięso i składamy. Posypujemy kolendrą.
Dip do nachos
Składniki: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posikanego koperku, pokruszone chili, sól i pieprz.
Wykonanie: Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy sól i pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Dokładnie łączymy składniki. Podajemy z nachos.