1,K
CLA to obecnie chyba największy hit w odchudzaniu w Europie Zachodniej i USA. Kwasy CLA, czyli skoniugowany kwas linolenowy lub kwas żuwaczowy jest składnikiem diety każdego z nas, o ile spożywamy mleko i przetwory mleczne czy mięso wołowe, jagnięce. Kwas CLA powstaje przewodzie pokarmowym na skutek biouwodorniania. Czyli większość z nas spożywa kwas CLA codziennie, nieomal przez całe życie
CLA spożywany jest przez osoby odchudzające się, redukujące tknie tłuszczową. Głównym bodźcem spożywania suplementów z tą substancją jest to, że wykazano wpływ CLA redukcję tkanki tłuszczowej w okolicach brzusznych, a także zwiększa ilość tkanki mięśniowej. W badaniach naukowych również wykazano, że CLA mogą hamować rozwój komórek nowotworowych, opóźniać powstawanie zmian miażdżycowych, cukrzycy typu II, poprawiać mineralizację kości, działać immunomodulująco i bakteriostatycznie. Według ostatnich badań CLA zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, a także pomaga w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna
Badania, które potwierdziły prozdrowotny wpływ CLA na układ krążenia sugerują, że przy poziomie 500 mg/ odnotowano redukcję blaszki miażdżycowej. W większości suplementów z CLA ilość tego związku waha się w granicach 500-600 mg/dzień. To ile powinniśmy spożywać CLA nie jest jasną kwestią. Średnie spożycie przez mężczyzn CLA to 200 mg/dobę, a przez kobiety to około 150 mg/dobę. Biorąc pod uwagę, że CLA może również powstawać w przewodzie pokarmowym człowieka ilość dostępnego CLA może się wahać w zakresie 600-800mg/dobę. Według wielu badań dopiero dawka około 3000 mg ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, tak, więc ilość CLA z pożywienia i zalecanej dziennej dawki suplementów nie będzie stymulowała odchudzania.
CLA w żywności. Zawartość CLA w mleku krowim to średnio 6 mg/g tłuszczu. Masło i sery zawiera średnio 15mg/1 g produktu. Serem, który zawiera najwięcej CLA jest mozzarella. Jeżeli chodzi o zawartość CLA w mięsie to najbogatszym źródłem tego związku jest jagnięcina, zawiera ona od 4,3 do 19 mg CLA/100 mięsa. Wołowina zawiera od 1,2-10 mg/100g mięsa. Paradoksalnie również w mięsie łososia występuje CLA w ilościach 2-2,5 mg/100g produktu – fakt tan nie został jeszcze wyjaśniony.
Wiele osób zadaje sobie pytanie czy kwasy CLA są bezpieczne? Jeżeli chodzi o zagrożenie ze strony charakteru tej substancji to jest to substancja bezpieczna. Lecz jedną kwestią jest rodzaj substancji, a drugą to ilość, jaką przyjmujemy. Może się tak zdarzyć, że ogólnie bezpieczna substancja spożywana przez jakiś okres czasu w większych ilościach może zaszkodzić. Inną kwestią jest to czy związek ten jest otrzymywany syntetycznie, czy uzyskiwany jest z mleka, to również może mieć znaczenie.
Nie ma żadnych wątpliwości, że kwas CLA jest bardzo cenną substancją występującą w żywności pochodzenia zwierzęcego. Ten argument powinien posłużyć, jako zachęta do spożywania produktów mlecznych, mięsa wołowego jagnięcego, a nie suplementów diety. Trzeba podkreślić, iż wpływ CLA na organizm człowieka nie jest tak jasny i zbawienny jak na organizmy szczurów, myszy, królików, na których to najczęściej przeprowadzono badania. Dużo więcej korzyści odniesiemy zamieniając produkty mięsne i wędliny na mleko i sery niż stosowanie CLA w postaci suplementów diety.
Arkadiusz Tuwalski
CLA spożywany jest przez osoby odchudzające się, redukujące tknie tłuszczową. Głównym bodźcem spożywania suplementów z tą substancją jest to, że wykazano wpływ CLA redukcję tkanki tłuszczowej w okolicach brzusznych, a także zwiększa ilość tkanki mięśniowej. W badaniach naukowych również wykazano, że CLA mogą hamować rozwój komórek nowotworowych, opóźniać powstawanie zmian miażdżycowych, cukrzycy typu II, poprawiać mineralizację kości, działać immunomodulująco i bakteriostatycznie. Według ostatnich badań CLA zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, a także pomaga w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna
Badania, które potwierdziły prozdrowotny wpływ CLA na układ krążenia sugerują, że przy poziomie 500 mg/ odnotowano redukcję blaszki miażdżycowej. W większości suplementów z CLA ilość tego związku waha się w granicach 500-600 mg/dzień. To ile powinniśmy spożywać CLA nie jest jasną kwestią. Średnie spożycie przez mężczyzn CLA to 200 mg/dobę, a przez kobiety to około 150 mg/dobę. Biorąc pod uwagę, że CLA może również powstawać w przewodzie pokarmowym człowieka ilość dostępnego CLA może się wahać w zakresie 600-800mg/dobę. Według wielu badań dopiero dawka około 3000 mg ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, tak, więc ilość CLA z pożywienia i zalecanej dziennej dawki suplementów nie będzie stymulowała odchudzania.
CLA w żywności. Zawartość CLA w mleku krowim to średnio 6 mg/g tłuszczu. Masło i sery zawiera średnio 15mg/1 g produktu. Serem, który zawiera najwięcej CLA jest mozzarella. Jeżeli chodzi o zawartość CLA w mięsie to najbogatszym źródłem tego związku jest jagnięcina, zawiera ona od 4,3 do 19 mg CLA/100 mięsa. Wołowina zawiera od 1,2-10 mg/100g mięsa. Paradoksalnie również w mięsie łososia występuje CLA w ilościach 2-2,5 mg/100g produktu – fakt tan nie został jeszcze wyjaśniony.
Wiele osób zadaje sobie pytanie czy kwasy CLA są bezpieczne? Jeżeli chodzi o zagrożenie ze strony charakteru tej substancji to jest to substancja bezpieczna. Lecz jedną kwestią jest rodzaj substancji, a drugą to ilość, jaką przyjmujemy. Może się tak zdarzyć, że ogólnie bezpieczna substancja spożywana przez jakiś okres czasu w większych ilościach może zaszkodzić. Inną kwestią jest to czy związek ten jest otrzymywany syntetycznie, czy uzyskiwany jest z mleka, to również może mieć znaczenie.
Nie ma żadnych wątpliwości, że kwas CLA jest bardzo cenną substancją występującą w żywności pochodzenia zwierzęcego. Ten argument powinien posłużyć, jako zachęta do spożywania produktów mlecznych, mięsa wołowego jagnięcego, a nie suplementów diety. Trzeba podkreślić, iż wpływ CLA na organizm człowieka nie jest tak jasny i zbawienny jak na organizmy szczurów, myszy, królików, na których to najczęściej przeprowadzono badania. Dużo więcej korzyści odniesiemy zamieniając produkty mięsne i wędliny na mleko i sery niż stosowanie CLA w postaci suplementów diety.
Arkadiusz Tuwalski