Strona główna Kuchnia Przepisy kuchni włoskiej

Przepisy kuchni włoskiej

przez admin

W dzisiejszej podróży kulinarnej odwiedzimy Włochy. Pizza, spaghetti, bruschetta – to tylko kilka najpopularniejszych dań, które jada się w słonecznej Italii.


Zupa pomidorowa po włosku

Składniki: 30 dag żeberek, pół opakowania mrożonej włoszczyzny, mała puszka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki gęstej śmietany, bazylia, szklanka mąki, szklanka mleka, jajko, olej, opakowanie twarożku, sól, pieprz.
Wykonanie: Umyte żeberka wrzucamy do garnka z litrem osolonego wrzątku, obgotowujemy krótko i zdejmujemy zbierające się na powierzchni szumowiny. Do garnka z mięsem dodajemy włoszczyznę. Gotujemy wywar na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Wyjmujemy żeberka. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę łączymy ze śmietaną i posypujemy bazylią. Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Wbijamy jajko. Wlewamy po szklance wody i mleka. Mieszając energicznie, przygotowujemy gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcje ciasta i smażymy rumiane naleśniki. Odkładamy je w ciepłe miejsce. Twarożek doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Smarujemy nim naleśniki, które następnie zwijamy w rulony i kroimy na kawałki. Powstałe „ślimaczki” nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Podajemy do zupy pomidorowej.

Sałatka Capri

Składniki: mała puszka tuńczyka w sosie własnym, mała główka kapusty pekińskiej, duże jabłko, pomarańcza, 10 orzechów włoskich, 5 dag sera gouda, sos winegret.
Wykonanie: Tuńczyka wyjmujemy z puszki, lekko osączamy i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Kapustę myjemy i szatkujemy w cienkie paski. Jabłko i pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Orzechy łuskamy i drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wkładamy tuńczyka, kapustę, pomarańczę, jabłko i ser. Polewamy sosem winegret, wsypujemy orzechy i delikatnie mieszamy. Przed podaniem wykładamy do salaterki.

Zupa z tortellini

Składniki: 25 dag pierożków tortellini z mięsnym farszem, 75 dag zielonej fasolki szparagowej, seler naciowy, 4 pomidory, pęczek bazylii, łyżka oliwy, 2 listki laurowe, 3 łyżeczki rosołu instant, 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika, sól, 2 łyżki parmezanu, pieprz.
Wykonanie: Pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 15 minut. Przekładamy na sitko i osączamy. Fasolkę i seler oczyszczamy i kroimy. Fasolkę gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie, osączamy. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki miąższu kroimy na połówki. Płuczemy bazylię, odrywamy z niej listki. W garnku podgrzewamy oliwę. Dusimy na niej selera. Dodajemy fasolkę, pomidory, bazylię i listek laurowy. Zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy. Dosypujemy rosół instant i mieszamy. Gotujemy prze około 5-8 minut. Dodajemy pierożki tortellini, podgrzewamy w zupie. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni, bez tłuszczu, prażymy pestki słonecznika. Przed podaniem posypujemy zupę pestkami i parmezanem.

Neapolitańskie cannelloni w sosie beszamelowym

Składniki: 25 dag makaronu cannelloni, 50 dag mielonej cielęciny, 10 dag surowej szynki, 10 dag pieczarek, papryka, cebula, 50 dag pomidorów, 250 ml mleka, 10 dag żółtego sera.
Wykonanie: Pieczarki, cebulę, paprykę i szynkę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, mieszając podsmażamy. Doprawiamy ziołami i czosnkiem. Podlewamy odrobiną wrzątku i dusimy przez około 10 minut. Przygotowujemy beszamel: roztapiamy masło, oprószamy mąką, zasmażamy ją na złoto i rozprowadzamy mlekiem. Doprawiamy solą i mieszając zagotowujemy. Makaron gotujemy przez 5 minut i napełniamy farszem. Połowę pokrojonych pomidorów rozkładamy na dnie formy. Układamy cannelloni, przykrywamy pozostałymi pomidorami. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach.

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej