Masz ochotę na zdrowy obiad? Wypróbuj nasze przepisy na zapiekane warzywa. Proponujemy pyszne dania, nie tylko dla jaroszów.
Zapiekany kalafior
Składniki: 1 kg ziemniaków, kalafior, sól, masło do nasmarowania formy, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 jajka, 200 ml śmietany kremówki, 5 dag startego parmezanu, biały pieprz, 15 dag gotowanej szynki.
Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, studzimy i kroimy w plasterki. Kalafiora czyścimy i myjemy, a następnie wkładamy go do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 15 minut. Dużą, żaroodporną formę smarujemy masłem. Pośrodku układamy osączony kalafior, a dookoła plasterki ziemniaków w taki sposób, aby zachodziły lekko jeden na drugi. Natkę siekamy. Mikserem ucieramy jajka ze śmietaną, serem i natką. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy składniki zapiekanki. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy kalafior pokrojoną w kostkę szynką.
Zapiekane warzywa
Składniki: 40 dag ziemniaków, czerwona papryka, żółta papryka, 4 pomidory, cebula, 2 ząbki czosnku, 10 dag oliwek, 10 dag sera mozarella, sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i drobno kroimy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z warzywami, solą, pieprzem i majerankiem. Mozarellę i oliwki kroimy, dodajemy do warzyw i mieszamy. Kawałki folii aluminiowej natłuszczamy, przekładamy na nie porcje potrawki i zawijamy folię. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Zapiekana kapusta włoska
Składniki: 80 dag kapusty włoskiej, 40 dag pomidorów, 15 dag szynki z indyka, cebula, łyżka masła, 1-2 łyżki mąki, 300 ml bulionu warzywnego, 300 ml mleka, 10 dag serka topionego, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka szczypiorku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy przez 5 minut. Pomidory kroimy na kawałki, a wędlinę – w plasterki. Kapustę, pomidory i wędlinę wkładamy do 4 niedużych żaroodpornych foremek. Przygotowujemy beszamel: cebulę siekamy i szklimy na maśle. Oprószamy mąką i zasmażamy. Ciągle mieszając, powoli wlewamy bulion i mleko. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, dodajemy ser i roztapiamy go w sosie, ciągle mieszając. Przyprawiamy, dodajemy posiekaną zieleninę. Sosem polewamy warzywa. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach.
Zapiekane warzywa z fetą
Składniki: 1,5 kg pieczarek, czerwona papryka, żółta papryka, cukinia, mała czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, łyżka oliwy, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka brązowego cukru, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżki fety.
Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy i obieramy. Myjemy też wszystkie warzywa i kroimy: paprykę – w dość duże kawałki, a cukinię – w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku – w plasterki. Wszystko mieszamy razem i nakładamy do 9 kokilek. Pozostałe składniki, za wyjątkiem fety, mieszamy w miseczce. Powstałym sosem polewamy warzywa. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą.
Warzywa po włosku
Składniki: 2 żółte papryki, 2 czerwone papryki, 2 zielone papryki, 3 cukinie, 2 pęczki zielonej cebulki, 2 bakłażany, 24 szparagi, pół kilograma ziemniaków, 30 dag pieczarek, pęczek świeżego rozmarynu, 12 ząbków czosnku, 1/4 szklanki oliwy, sól, świeżo zmielony pieprz.
Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa myjemy. Pieczarki obieramy i kroimy na połówki. Papryki kroimy na kawałki, cukinie, bakłażany i ziemniaki – na plasterki. Zieloną cebulkę, szparagi, rozmaryn i czosnek siekamy. Warzywa i grzyby wkładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy rozmarynem, czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na końcu polewamy oliwą. Zapiekamy przez 45 minut w 250 stopniach.
Dominika Górtowska