Strona główna Aktualności Zdrowe surówki na wiosnę

Zdrowe surówki na wiosnę

przez admin

Wiosną nasze menu obfituje w warzywa. Dodajemy je do każdego posiłku. Do obiadu serwujemy je w postaci pysznych surówek. Oto nasze przepisy!

Surówka z porów i selera naciowego

Składniki: 2 duże pory, 2-3 łodygi selera naciowego, 15 czarnych oliwek, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia: Pory bardzo starannie myjemy, kroimy w talarki, wrzucamy na chwilę do wrzącej wody, po czym odcedzamy i studzimy. Obrane z włókien łodygi selera cienko kroimy. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, starannie mieszamy z majonezem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do dań rybnych, jarskich i z mięsa mielonego.


Surówka żółto-zielona

Składniki: 2 średniej wielkości pory, 2 winne jabłka, strąk żółtej lub pomarańczowej papryki, szczypta zmielonej ostrej papryki, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia: Pory starannie myjemy, zielone części odkrawamy, a białe kroimy w piórka, wrzucamy do salaterki. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w zapałkę jabłka oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Delikatnie oprószamy solą, pieprzem i papryką, mieszamy z majonezem i posypujemy orzechami. Podajemy do duszonych mięs, smażonych ryb i dań jarskich.

Surówka z kalarepy, jabłek i szczypiorku

Składniki: 2 średnie kalarepy, duże jabłko, czubata łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 łyżki majonezu, łyżeczka cukru.
Sposób przyrządzenia: Drobno utartą kalarepkę łączymy z pokrojonym w cząstki jabłkiem i bardzo drobno posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem. Przyprawiamy cukrem i majonezem.

Surówka z marchwi i jabłek

Składniki: 3 duże marchwie, średnie jabłko, 2 płaskie łyżeczki cukru, 4 łyżki śmietany, łyżeczka drobno posiekanego koperku.
Sposób przyrządzenia: Marchew i jabłka myjemy, oczyszczamy, płuczemy i ścieramy na drobne wiórki na tarce do warzyw. Koperek dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i cukrem.

Surówka z papryki i porów

Składniki: 4 średnie strąki papryki, duży por, 4 łyżki śmietany, 2 płaskie łyżeczki cukru, sok z cytryny.
Sposób przyrządzenia: Pory myjemy, oczyszczamy, płuczemy, kroimy w cienkie plastry. Paprykę myjemy, wycinamy i usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy cukier i sok z cytryny.

Surówka z sałaty z jajkiem i rzodkiewką

Składniki: średnia sałata, 10 średnich rzodkiewek, 1/2 pęczka szczypiorku, 2-3 łyżki oleju sojowego, cukier, sok z cytryny.
Sposób przyrządzenia: Sałatę, rzodkiewki i szczypiorek płuczemy, osączamy, siekamy. Łączymy z olejem, cukrem i niewielką ilością soku z cytryny. Jajka myjemy, gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na plastry. Dekorujemy cząstkami jajek porcje surówki.

Surówka z pomidorów


Składniki: 4 średnie pomidory, 1/2 dużej cebuli, 1/4 pęczka szczypiorku.
Sposób przyrządzenia: Dojrzałe, twarde pomidory myjemy, sparzamy wrzącą wodą, ściągamy skórkę, kroimy w krążki. Na każdy krążek pomidora kładziemy cieniutki półkrążek cebuli i posiekany drobno szczypiorek.

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej