napić się pysznej kawy, nie musisz codziennie odwiedzać kawiarni.
Aromatyczny napój możesz w kilka minut przyrządzić we własnej kuchni.
Idealny
poranek? Kubek gorącej kawy, kolorowe magazyny i przeglądanie
internetu. Z takim zestawem nawet poniedziałki bywają łaskawsze. Kawa
daje energetycznego „kopa” i pozytywnie nastraja. Zwłaszcza, gdy jest
duża i słodka. Przed oczami masz pewnie kaloryczną bombę (która
dodatkowo pustoszy portfel) w sieciowej kawiarni. Pyszny napój możesz
jednak przyrządzić sama. Potrzebujesz tylko kilku aromatycznych
przypraw, bitą śmietanę i czekoladę. Czasem warto poświęcić pół godziny
snu, by móc w spokoju delektować się kubkiem „napoju bogów”.
Oto kilka naszych propozycji na wyśmienite kawy.
Kawa z goździkami i cynamonem
Składniki: 5 czubatych łyżeczek kawy naturalnej mielonej, szczypta cynamonu, 4 goździki, 3 łyżki cukru pudru, 2 szklanki wody
Wykonanie:
W rondelku wymieszaj kawę z cukrem pudrem. Dodaj cynamon i zmielone
goździki. Zalej wrzącą wodą i podgrzewaj do trzykrotnego lekkiego
zawrzenia. Przykryj na chwilę talerzykiem. Zamieszaj. Podawaj w
ogrzanych filiżankach, nalewając razem z fusami.
Kawa karmelowa
Składniki: 2 szklanki świeżo zaparzonej kawy, 1 i 1/2 szklanki gorącej czekolady, 1/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Na suchej patelni skarmelizuj cukier. Zdejmij go z ognia i dodaj
odrobinę wody. Cały czas mieszaj, aż karmel się rozpuści, następnie
dodaj do niego kawę i gorącą czekoladę. Całość wymieszaj i zagotuj
(doprowadzając do wrzenia).
Kawa waniliowa
Składniki:
1/2 szklanki mleka, dwie łyżeczki cukru wanilinowego, 1/3 szklanki
zaparzonej kawy, łyżka cukru, bita śmietana w sprayu
Wykonanie: W
rondelku zagotuj mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Przelej do
szklanki i połącz z kawą. Całość dokładnie wymieszaj. Tuż przed podaniem
udekoruj bitą śmietaną.
Kawa cappuccino
Składniki: 3/4 szklanki zaparzonej kawy, 1/2 szklanki schłodzonego mleka, odrobina startej czekolady, szczypta cynamonu
Wykonanie:
Za pomocą spieniacza do mleka przyrządź gęstą piankę. Podgrzej ją , a
następnie wlej do niej kawę. Nie używaj cukru. Słodkiego smaku nadasz
kawie posypując ją startą czekoladą i cynamonem.
Kawa po włosku
Składniki: filiżanka mocnej kawy, łyżka likieru migdałowego amaretto, łyżka rumu, łyżka śmietany kremówki
Wykonanie: Do szklanki wlej łyżkę likieru i rumu. Wymieszaj. Zalej kawą. Na wierzch nałóż łyżkę śmietany.
Domowa
kawa może ci towarzyszyć przez cały dzień. Zaopatrz się w kubek
termiczny i zabierz ją do pracy lub szkoły. Dzień stanie się
przyjemniejszy, gdy zamiast bezsmakowego napoju z firmowego bufetu,
będziesz popijać cappuccino lub waniliowe latte. A wieczorem, zamiast
umawiać się z przyjaciółkami w mieście, zaproś je do siebie na wspólne
picie i przyrządzanie gorącego napoju. Tu na pewno nikt wam nie zwróci
uwagi na zbyt głośne zachowanie.