Marka Emix wchodzi w nowy segment produktów prozdrowtnych. Na rynku zadebiutowały otręby owsiane i siemię lniane sygnowane marką EMIX. Nowa kolekcja utrzymana w spokojnej, jasnej, mleczno- wanilowej tonacji opakowań, nawiązujące stylistyką do papierowych woreczków od babci. Oba produkty wyprodukowane z użyciem surowców najwyższej jakości. Otręby owsiane dostępne w opakowaniu 200 gram, a siemię lniane w opakowaniu o gramaturze 300 gram.
Naturalna miotełka
Otręby owsiane zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Dzięki temu kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze.
Sportowcy cenią je za źródło siły, kobiety za właściwości odchudzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Otręby owsiane w porównaniu z otrębami pszennymi mają większą zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego częścią są beta glukany. Są to węglowodany złożone mające zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powlekają szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego a w momencie jej podrażnienia, zachowują się jak płynny opatrunek. Beta glukany mają także właściwości prebiotyczne, są one pożywką dla „dobrych” bakterii probiotycznych. Zalecana dzienna porcja beta glukanów (3g) obniża stężenie całkowitego cholesterolu oraz jego frakcji LDL (tak zwany „zły cholesterol”) we krwi. Dzięki temu oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych.
Cennym walorem otrąb owsianych jest zawartość witamin z grupy B, w szczególności witaminy B1 oraz B5, które dostarczane do komórek mózgowych i nerwowych przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz witaminy B6 (pirydoksyna), która przyspiesza przyswajanie wiedzy poprzez poprawę pamięci i koncentracji. Inna witamina, która występuje w otrębach owsianych, to witamina E. Chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacnia mięsień sercowy i jego pracę, chroni przed starzeniem się. Otręby owsiane to nie tylko zdrowy i sycący posiłek, ale również źródło składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i cynk. Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Cudowne siemię lniane
Niepozorne siemie lniane to skarbnica dobroczynnych składników dla naszego organizmu.
Zawiera między innymi witaminę E (zwaną witaminą młodości), kwas tłuszczowy omega-3, substancje śluzowe i oleiste, białko, cynk, fitosterole (obniżają poziom szkodliwego cholesterolu), fitoestrogeny (które między innymi: łagodzą objawy menopauzy, zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, macicy i prostaty, osteoporozy, miażdżycy), flawonoidy (mają właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, uszczelniają naczynia krwionośne).Siemię lniane możemy używać zarówno zewnętrznie w formie maseczek, okładów, a nawet żelu do włosów, jak i wewnętrznie robiąc z niego napary do picia, dodając do sałatek, wypieków.
Napar z siemienia lnianego pomaga przy takich dolegliwościach jak: nieżyt żołądka i dwunastnicy, biegunka, przewlekły kaszel. Zmielone w młynku siemię lniane możemy dodawać do sałatek, posypywać nim kanapki, dodawać do pieczonego w domu chleba i gdzie tylko nam kulinarna fantazja pozwoli.
Słodkie zdrowie
Owsiane muffiny
Składniki:
* 1/2 szklanki otrąb owsianych
* 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
* 1/2 szklanki rodzynek
* 1 łyżeczka siemienia
* 1 szklanka mleka
* 1 szklanka maki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 1 jabłko pokrojone w kostkę
* 1/3 szklanki oleju
* 2 jajka
Otręby, płatki owsiane i rodzynki wsypać do miseczki i zalać bardzo gorącym mlekiem. Odstawić na pól godziny żeby zmiękły i napęczniały. W duzej misce wymieszać ze sobą mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i sól.
Osobno roztrzepać jajka z olejem. Do suchych składników dodać namoczone płatki z otrębami, pokrojone jabłko, wlac jajka z olejem. Wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki. Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 200 oC aż wierzch muffinek się zarumieni. Pycha!
Ceny w sklepie:
Otręby owsiane EMIX (200 gram): ok. 2 zł
Siemię Lniane EMIX (300 gram): 2,80 zł
Zapraszamy na www.emix.com.pl
Alejakobiet.pl