760
Czekasz na gości? Tym razem zaskocz ich czymś przepysznym. Zamiast chipsów i ciastek zaserwuj przekąski z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Jego delikatne i pełne smaku mięso idealnie sprawdzi się na przyjęciu.
Bez względu na okazję żadna impreza nie będzie udana, jeśli zabraknie na niej dobrego jedzenia. Co zrobić, jeśli do przyjścia gości została już tylko chwila a nadal nie masz pomysłu na menu? Sięgnij po Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Przyrządza się go szybko a do tego smakuje wybornie. To dzięki temu, że ma cieńszą skórkę i jest regularniej umięśniony niż zwykłe kurczaki, a do tego zawiera mniej tłuszczu. Dlatego sprawdzi się zarówno na męski wieczór jak i spotkanie w kobiecym gronie, nawet jeśli naszymi gośćmi będą same osoby dbające o linię.
Przyrządzić go można na tysiące różnych sposobów. Na sylwestrowe i karnawałowe przyjęcia idealnie sprawdzi się usmażony w chrupiącej panierce kukurydzianej podawany z sosem jogurtowym, w quesadillas z serem cheddar lub duszony z sosem pomidorowym. Smacznego!
FILECIKI Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z PODLASIA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE KUKURYDZIANEJ Z SOSEM JOGURTOWYM ZE SZCZYPIORKIEM:
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki dla 4 osób:
8 filecików z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka
2 garści płatków kukurydzianych
Olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz czarny do smaku
100 ml jogurtu naturalnego
Sok z 1 cytryny
Kilka gałązek posiekanego świeżego szczypiorku
Sól, biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Fileciki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, a następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy kawałki mięsa będą większe, mięso po obsmażeniu wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Chrupiące fileciki maczać w przygotowanym wcześniej sosie jogurtowym.
QUESADILLAS Z PIECZONĄ PIERSIĄ KURCZAKA ZAGRODOWEGO I SEREM CHEDDAR
Czas przygotowania : 45 min.
Składniki dla 4 osób:
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 mały pęczek posiekanej kolendry
1 łyżeczka pasty sambal oelek
1 łyżka oleju
100 g tartego sera cheddar
2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
2 rozgniecione ząbki czosnku
4 łyżki guacamole z avocado
8 pszennych placków „tortillas”
olej do smażenia
sól
1 czerwonej papryki
1 zielonej papryki
1 łyżeczki roztartych nasion kolendry
Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie natrzeć marynatą, upiec w piekarniku bądź na grillu a następnie wystudzić i pokroić w plastry. Na patelni skropionej oliwą położyć placek pszenny posmarowany guacamole, równomiernie ułożyć na nim plastry upieczonej wcześniej piersi Kurczaka Zagrodowego, posypać pokrojoną papryką, czerwoną cebulą oraz tartym serem wymieszanym z kolendrą. Przykryć drugim plackiem i smażyć (w trakcie lekko dociskając) przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe pokroić na kawałki i podawać z ulubionymi sosami np. salsą pomidorową i salsą serową.
MARYNOWANE UDA Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z PODLASIA DUSZONE Z POMIDORAMI
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki dla 4 osób:
800 g ud z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
Marynata:
5 łyżek oleju rzepakowego
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
1 cukinia pokrojona w półplastry
1 szklanki bulionu drobiowego
400 g przecieru pomidorowego
100 g cieciorki (z puszki)
Garść prażonych migdałów
Garść prażonych orzechów nerkowca
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
Sól, imbir, kurkuma, ostra papryka, kmin rzymski do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczone, umyte i osuszone uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na około 4 godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z każdej strony, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć cebulę z cukinią. Następnie wlać bulion oraz pomidory, zagotować i dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Do gotującego się kurczaka dodać również cieciorkę, migdały oraz orzechy, a całość doprawić do smaku solą, imbirem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Po kilku minutach zdjąć z ognia i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Tak przygotowane uda podawać z kaszą kuskus z rodzynkami i pomidorami. Smacznego!
Alejakobiet.pl