Wielkanocne śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu roku. Obok kolorowych pisanek i świeżych bazi, na pięknie udekorowanym stole nie może zabraknąć tradycyjnych świątecznych potraw. Ma być smacznie, kolorowo i wiosennie.
Podczas wielkanocnych świąt prym wiodą potrawy z jajami, żur na samodzielnie przygotowanym zakwasie, sałatki, pasztety oraz pieczenie. Nic nie dorówna smakowi świeżych, doprawionych jaj czy domowych mięs, dlatego w tym wyjątkowym czasie poświęcamy im więcej uwagi. Bardziej skupiamy się na odpowiednim doprawieniu farszu oraz marynat – dzięki nim nasze pieczenie zyskują na aromacie i soczystości.
Poznajcie przepisy na dwa dania, które pomogą przełamać wielkanocną rutynę kulinarną.
Diabelskie jaja
Składniki dla 24 połówek:
- 12 ugotowanych na twardo jajek
- 1/4 szklanki beztłuszczowego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu TABASCO® Original Red
- 1/2 szklanki drobno posiekanych świeżych ziół (pietruszka, bazylia, koperek, szczypiorek)
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wyjmij z jajek żółtka i przełóż je do miski lub robota kuchennego, dodaj jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny i sos TABASCO®. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj zioła i sól do smaku. Przełóż masę do 3,5-litrowego worka foliowego i wciśnij w jeden róg. Ściśnij worek nad masą i skręć tak, by masa była ciasno owinięta. Za pomocą nożyczek odetnij rożek worka. Ściskaj worek, aby wypełnić masą jajeczną połówki jajek. Przed podaniem wstaw jajka do lodówki. Możesz je udekorować gałązkami koperku lub posiekanym szczypiorkiem.
Pieczona jagnięcina
Składniki:
- 1 udziec jagnięcy (ok. 1,25 kg)
- 150 ml marynaty Teriyaki Kikkoman
- 100 ml miodu
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- 4 młode cebulki / cebulki dymki, drobno posiekane
- 30 ml kolendry, drobno posiekanej
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 1 cebula, drobno posiekana
Sposób przygotowania:
Zacznij od marynaty – wszystkie składniki, z wyjątkiem udźca jagnięcego, wrzuć do blendera i miksuj, aż się wymieszają. Lekko natnij udziec i zalej marynatą. Umieść w dużej plastikowej torebce i zamknij. Wstaw do lodówki na 2 godziny albo na noc. Następnie wyjmij udziec
i przełóż na dużą blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180?C, przez 11-12 godzin. Zanim pokroisz na plasterki, pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut.
Smacznego!
Alejakobiet.pl