Obecnie w marketach możemy kupić właściwie wszystkie owoce i warzywa bez względu na porę roku. Pomidory w zimie i truskawki wczesną wiosną? Idealnie! Niestety, że niektóre produkty poza sezonem mogą nie sprzyjać zdrowiu. Zobacz, dlaczego warto o tym wiedzieć i jak kupować zgodnie z kalendarzem!
Dlaczego warto wybierać sezonowe produkty?
Każdy z nas ma swoje ulubione warzywo albo owoc, który mógłby jeść przez okrągły rok. Jak się okazuje, nie zawsze jest to najlepsze wyjście dla naszego zdrowia. To wydaje się paradoksalne – przecież naturalne produkty kojarzą się z witaminami, błonnikiem i innymi cennymi wartościami odżywczymi. Przecież codziennie powinniśmy zjadać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców! Nic dziwnego, że nawet zimą w markecie ładujemy do koszyka nowalijki. Zastanówmy się jednak – skoro w określonych miesiącach dana roślina nie ma warunków do rozwoju, co sprawia, że wydaje plon? Oczywiście GMO i sztuczne nawozy. O ile to pierwsze nie zawsze jest szkodliwe, o tyle tego drugiego starajmy się unikać, jeśli tylko się da. Często sprowadza się też produkty z krajów, których klimat pozwala na uprawianie ich w zimniejszej porze roku. Aby towar został bezpiecznie przetransportowany i nie stracił świeżości, konserwuje się go środkami chemicznymi. Jak nietrudno się domyślić, spożywanie takich warzyw i owoców raczej nie przyniesie wiele korzyści, a może nawet zaszkodzić.
Kalendarz sezonowości warzyw i owoców
Nie musisz mieć wiedzy rolniczej, żeby kupować produkty sezonowo. Wystarczy sprawdzać co jakiś czas specjalny kalendarz. W internecie, a także w książkach i gazetach znajdziesz wykaz poszczególnych gatunków warzyw i owoców, pogrupowanych według miesięcy. Możesz wydrukować listę i przypiąć magnesami na lodówce, nosić w notesie albo ściągnąć na swojego smartfona. W ten sposób przygotujesz się na każde wyjście do sklepu.
Jeśli jednak zapomniałeś sprawdzić kalendarz przed wyjściem i nie masz dostępu do pliku w telefonie, spróbuj samodzielnie ocenić, które produkty są pełnowartościowe. Pomoże ci w tym takie cechy jak intensywny kolor, wyraźny i świeży zapach, dojrzały wygląd. Zwracaj też uwagę na cenę – warzywa i owoce sezonowe zwykle są tańsze, ponieważ ich produkcja nie jest tak kosztowna. Przykładowo promocje w Biedronce obejmują zazwyczaj te towary, które aktualnie są łatwo dostępne na rynku rolniczym. Sprawdzaj okazje regularnie.
Jakie warzywa i owoce wybierać wiosną?
Zimowe miesiące już za nami i wreszcie możemy urozmaicić swój jadłospis o pyszne i świeże produkty. W końcu ile można jeść marchewek do obiadu i jabłek na deser? Wraz z początkiem kwietnia na straganach pojawiła się zielenina: pełna witamin natka pietruszki, pachnący szczypiorek i aromatyczna cebula dymka, a także ulubiony przysmak dzieci – rabarbar. W maju możemy spodziewać się jeszcze bardziej obfitych plonów. W sklepach znajdziemy młode buraczki, różne rodzaje sałaty, szczaw, groszek oraz szparagi. Do wyboru owoców dojdzie tylko agrest, ale już w czerwcu kupimy wiśnie, jagody i truskawki. Przełom wiosny i lata to także najlepsze pomidory i ogórki, dorastające na pełnym słońcu.
Chociaż zimą nie warto sięgać po sztucznie pędzone warzywa i owoce, można spróbować innych rozwiązań. Rozmaite przetwory – kiszonki, dżemy i kompoty – a także mrożonki z powodzeniem zastąpią nam świeże produkty.
Alejakobiet.pl