Smaczne, wegetariańskie spaghetti to propozycja dla tych, którzy nie lubią być głodni – więc chyba dla wszystkich. Choć makaron spaghetti może być w tym przepisie zastąpiony np. makaronem tagliatelle, to nie zmienia to faktu, że danie jest sycące i dodające energii zarówno zdeklarowanym wegetarianom jak i osobom, które akurat nie mają ochoty na mięso.
Wegetariańskie spaghetti – przepis
Składniki na 2 porcje:
- Makaron spaghetti lub tagliatelle – 200g
- Liście szpinaku (może być też szpinak mrożony) – 100g
- Orzechy włoskie – 30g
- Olej – łyżka
- Czosnek – ząbek
- Śmietana 36% – 70ml
- Ser pleśniowy blue (bez podpuszczki zwierzęcej) – 25g
Przygotowanie:
1. Szpinak dokładnie opłukać, usunąć końcówki listków. Wrzucić na zagotowaną wodę i gotować 2 minuty. Odcedzić.
2. Makaron ugotować aldente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
3. Posiekane orzechy podsmażyć na oleju. Dodać czosnek, podsmażyć jeszcze chwilę mieszając. Dodać szpinak i śmietanę, podgotować. Wrzucić ser – całość podgrzewać, aż do rozpuszczenia się sera.
4. Ugotowany makaron odcedzić. Przełożyć na patelnię, wymieszać i chwilę podgrzewać.
Alejakobiet.pl