Gdy masz ochotę na coś wykwintnego w swojej prostocie to jednym z pierwszym wyborów jest tarta. Rodzajów tart w zależności od składników jest mnóstwo. Nasza propozycja to tarta cebulowa z porem – świetna propozycja dla tych, którzy przedkładają smaki wytrawne ponad te słodkie.
Tarta cebulowa z porem – przepis
Składniki – ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- masło – 100g
Składniki – farsz:
- cebula – 5 dużych sztuk
- por (biała część) – 2 sztuki
- masło – 3 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- śmietana 18% – 4 łyżki
- żółty ser – 120g
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Tarta cebulowa z porem – przygotowanie:
Mąkę przesiać na blat lub stolnicę. Dodać odrobinę soli i masło pokrojone na kawałki. Wlać 2 lub 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Formę wyłożyć pergaminem. Rozwałkowanym plackiem wyłożyć dno i ścianki formy. Ciasto gęsto nakłuć widelcem – wstawić do lodówki.
Farsz – cebulę obrać i pokroić na plasterki. Cebulę dusić na rozgrzanym maśle na małym ogniu do miękkości (ok. 9-10 minut).
Jajka wymieszać ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce od dużych oczkach. Wysypać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Następną warstwa to przestudzona cebula, kolejna – pokrojony na plasterki por (1 sztuka). Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zalać jajkami ze śmietaną.
Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Na wierzch wyłożyć pokrojonego pora (plasterki z drugiej sztuki).
Alejakobiet.pl