Strona główna Aktualności Prosta wykwintność, czyli tarta cebulowa z porem

Prosta wykwintność, czyli tarta cebulowa z porem

przez admin

Gdy masz ochotę na coś wykwintnego w swojej prostocie to jednym z pierwszym wyborów jest tarta. Rodzajów tart w zależności od składników jest mnóstwo. Nasza propozycja to tarta cebulowa z porem – świetna propozycja dla tych, którzy przedkładają smaki wytrawne ponad te słodkie.

Tarta cebulowa z porem – przepis


Składniki – ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • masło – 100g

Składniki – farsz:

  • cebula – 5 dużych sztuk
  • por  (biała część) – 2 sztuki
  • masło – 3 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • śmietana 18% – 4 łyżki
  • żółty ser – 120g
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie




Tarta cebulowa z porem – przygotowanie:

Mąkę przesiać na blat lub stolnicę. Dodać odrobinę soli i masło pokrojone na kawałki. Wlać 2 lub 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Formę wyłożyć pergaminem. Rozwałkowanym plackiem wyłożyć dno i ścianki formy. Ciasto gęsto nakłuć widelcem – wstawić do lodówki.

Farsz – cebulę obrać i pokroić na plasterki. Cebulę dusić na rozgrzanym maśle na małym ogniu do miękkości (ok. 9-10 minut).

Jajka wymieszać ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce od dużych oczkach. Wysypać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Następną warstwa to przestudzona cebula, kolejna – pokrojony na plasterki por (1 sztuka). Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zalać jajkami ze śmietaną.

Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Na wierzch wyłożyć pokrojonego pora (plasterki z drugiej sztuki).

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej