Suszaka do żywności – czym jest i jak działa?
Działanie suszaki do żywności polega na pracy grzałki, która ociepla powietrze, oraz wentylatorka, który ukierunkowuje to ciepłe powietrze w dół. W tym miejscu następuje podzielenie powietrza i przepuszczenie je przez obwodnice tac – w górę. Pojemniki wypełnione produktami czerpią z powietrza, by wyeliminować wilgoć.
Moc – ważny parametr, ale czy najważniejszy?
Warto zatem pamiętać, że im większa moc, tym wyższa temperatura. Zbyt wysoka spowoduje rozkład korzystnych dla organizmu substancji odżywczych i obniży intensywność smaku suszonych produktów. Gorąco może zamknąć pory żywności, przez co wysuszą się tylko od zewnątrz, a w środku pozostaną wilgotne. To właśnie na ten parametr – temperaturę określoną przez producenta – powinno się patrzeć przede wszystkim.
Funkcje suszarki spożywczej
Jeśli kupujemy suszarkę znajdującą się w jakimś przedziale mocy, korzystnie wybrać taką, która umożliwia kontrolowanie tego parametru – ręczną regulację. Jeśli regulacja nie jest możliwa, trzeba zdecydować się na złoty środek, który w tym przypadku wynosi 250 W.
Choć niewątpliwie bardziej atrakcyjne są urządzenia kolorowe i dopasowane stylistyką do kuchni – ozdabiają ją – funkcjonalniejsze okazują się przezroczyste. Umożliwiają kontrolowanie stanu suszonej żywności na bieżąco, i to bez podnoszenia pokrywy (co spowodowałoby wydostanie się ciepłego powietrza).
O wszystkich wartościowych funkcjach suszarki spożywczej przeczytasz w artykule: Jakie funkcje powinna mieć suszarka spożywcza?. Żadne urządzenie nie ma ich wszystkich, ale dzięki poznaniu najważniejszych będziesz wiedzieć, na co zwracać uwagę i czym się kierować, by wybrać najlepiej.
Alejakobiet.pl