Strona główna Aktualności Po pierwsze – śniadanie: Oryginalne przepisy

Po pierwsze – śniadanie: Oryginalne przepisy

przez admin

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, niestety wiele osób o tym zapomina. Spraw, aby twoje pierwsze danie było nie tylko pyszne, ale i niebanalne.

1. Zawiniątka z jajkiem w koszulce

Składniki:
– 1 jajko
– 2 plastry szynki parmeńskiej
– ulubione warzywa, polecamy sałatę i rukolę
– sok z cytryny
– ocet
– grzanki
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Na sam początek przygotuj jajko w koszulce, jak? Zagotuj lekko posoloną wodę w garnku i dodaj do niej kilka kropli octu. Jajko wbij do małej miseczki. Bardzo powoli zataczaj łyżką kółka w gorącej wodzie, a następnie delikatnie wlej do niej jajko. Wyjmij po około 3 minutach, gdy białko się zetnie, a żółtko będzie nadal lekko płynne.
Na talerz wyłóż sałatę oraz rukolę, poczym wszystko skropl sokiem z cytryny, oliwą i dopraw przyprawami. Na warzywa połóż plastry szynki na krzyż, a na wierzch przygotowane wcześniej jajko. Całość zawiń tworząc paczuszkę. Obsyp grzankami. Pychota!

2. Musli w nowej odsłonie

Składniki:
– 6 łyżek płatków owsianych
– 2 łyżki otrębów pszennych
– mleko sojowe (ok. 3 szklanek, w zależności od upodobania do gęstości)
– jabłko
– rodzynki
– kandyzowana skórka pomarańczy
– 1 lub 2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Do gotującego się mleka wsyp płatki owsiane, otręby i dolej miód. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Na sam koniec dodaj kawałki pokrojonego jabłka, rodzynki oraz skórkę pomarańczy i gotuj jeszcze przez chwilę. Gotowe!

3.Tosty z ziołowym omletem

Składniki:
– 1 jajko
– 1 łyżka zimnej wody
– 4 łyżki mieszanki ulubionych ziół (polecamy oregano, mięte, tymianek, kolendrę)
– chleb tostowy
– szynka
– ser np. żółty lub mozarrella
– sałata, pomidor, cebula
– 1/3 szklanki majonezu
– 1 ząbek czosnku
– sól

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania omletu ziołowego. W miseczce roztrzep jajko z wodą, solą i 2 łyżkami mieszanki ziołowej. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią odrobinę masła. Następnie wylej mieszankę i usmaż omlet z obu stron. Pokrój go na mniejsze kawałki, które będą pasować rozmiarem do tostów.
Następnie zrób majonez zioło – czosnkowy. Wystarczy dodać do 1/3 szklanki majonezu wyciśnięty ząbek czosnku oraz 2 łyżki mieszanki ziół. Wymieszaj dokładnie.
Podpiecz chleb tostowy (w piekarniku, na patelni bądź w tosterze) i posmaruj obie kromki ziołowo – czosnkowym majonezem. Na jedną z nich połóż kawałek omletu, sałatę, szynkę, ser, plasterek pomidora oraz cebulę i przykryj drugą połówką. Bomba smaku!

4.Słodki omlet gruszkowy

Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki pszennej
– kawałek masła
– szczypta soli
– 3 miękkie gruszki
– ok. 2 łyżek cukru (możesz dodać więcej, jeśli chcesz, aby nadzienie było słodsze)

Przygotowanie:
Białka ubij mikserem ze szczyptą soli na sztywną masę i powoli dodawaj żółtka, a następnie przesianą mąkę. Rozgrzaną patelnię posmaruj masłem i smaż omlet z obu stron na średnim ogniu około 3 minuty. Ułóż gotowy placek na talerzu.
Pokrój gruszki w kostkę (niezbyt małe kawałki), włóż do garnka i postaw na małym ogniu. Wsyp cukier i wlej odrobinę wody, żeby gruszki się nie przypaliły, a powoli dusiły. Zdejmij z ognia, kiedy owoce zmiękną i będą przypominać paćkę.
Omlet posmaruj dość grubą warstwą gruszkowego nadzienia. Sama słodycz!

5.Bułeczki cynamonowe

Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 / 2 szklanki cukry
– 1 / 2 szklanki mleka
– szczypta soli
– 2 żółtka
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki posiekanych migdałów
– 2 łyżeczki cynamonu
– 3 dag drożdży
– 1 łyżeczka cukry waniliowego

Przygotowanie:
Wlej mleko do garnka i podgrzej (ma być ciepłe, ale niegorące) do tego wsyp po łyżeczce cukru i mąki. Do masy dołóż drożdże, wymieszaj drewniana łyżką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Cukier, żółtka, szczyptę soli i cukier waniliowy utrzyj, a następnie wsyp resztę mąki i wlej wyrośniętą masę drożdżową. Wyrabiaj ciasto ręką, stopniowo dolewając ostudzone masło.  Całość połącz z migdałami, rodzynkami i cynamonem. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z masy formuj bułeczki, układaj je na blaszce i smaruj górę żółtkiem. Piecz około 40 minut. I już!

Elena Stefańska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej