Gulasz to węgierskie danie narodowe lubiane również nad Wisłą. Jego najważniejsze składniki to mięso, cebula i papryka. A działanie? Sycące i rozgrzewające – tego nam trzeba w naprawdę zimne dni. Oto nasz przepis na gulasz z warzywami.
Składniki:
- 450g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- marchewka
- pietruszka
- mały seler
- 2 czerwone papryki
- liść laurowy
- ziele angielskie – 6 sztuk
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- litr wody
- 250g makaronu
Wykonanie:
1. Mięso kroimy na kawałki ok 2x2cm; cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą, tak aby woda zakryła mięso. Całość przyprawiamy, wrzucamy liść laurowy.
2. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Zwykle zajmuje to między 1,5 a 2 h – po około godzinie duszenia dodajemy dodajemy pokrojone warzywa.
3. Podajemy z makaronem (lub np. kaszą gryczaną).
Alejakobiet.pl