Jeśli jesteś wielbicielem słynnego likieru jajecznego, koniecznie spróbuj produktu marki Dalkowski. Dalkowski Advocaat, to likier o idealnie wyważonej kompozycji, doceniany w Polsce i zagranicą. Dalkowski Advocaat to także najwyższej jakości likier jajeczny o wyjątkowym smaku. Do jego produkcji stosowane są jedynie naturalne surowce doskonałej jakości. Wytwarzany jest w oparciu o sprawdzoną recepturę, opracowaną w latach 20-tych poprzedniego stulecia przez znaną toruńską wytwórnię likierów „Dalkowski i Sp.”
Od kwietnia tego roku Dalkowski Advocaat jest dostępny w butelce o nowym wizerunku oraz pojemności dostosowanej do oczekiwań konsumentów. Smukła butelka o pojemności 0,5 l wyróżnia się nowoczesną stylistyką i przyjemnym połączeniem soczystej żółci z klasyczną czernią. Przy jej tworzeniu zastosowano etykiety samoprzylepne.
Likier pity łyżeczką
Tradycyjna metoda serwowania gęstego kremu zakłada szeroką szklankę i dekorację z bitej śmietany i kakao. Niektórzy po prostu dodają do likieru kilka kostek lodu i popijają małymi łyczkami (albo wyjadają schłodzony trunek łyżeczką). Advocaat jest bardzo popularnym dodatkiem do lodów, deserów, kawy oraz koktajli. Do najbardziej znanych należy Snowball – mieszanka advocaata, lemoniady i soku z cytryny. Włosi stworzyli własną wersję drinka na bazie likieru jajecznego o nazwie Bombardino, który przygotowuje się z advocaata, kawy i whisky. Często sięgają po niego narciarze, którzy w ten sposób rozgrzewają się po całodniowych zjazdach z alpejskich stoków. Likier nadaje się jako apéritif lub digestif. Moda na koktajle uczyniła z advocaata ceniony składnik kolorowych mieszanek. Każdy smakosz likierów doceni łagodny zapach wanilii oraz pełny smak przypominający nieco włoski deser zabaglione.
Adwokat wybornego smaku
Napój, który był pierwotną wersją advocaata, przygotowywali Holendrzy zamieszkujący Surinam (Gujanę Holenderską), jako główny składnik wykorzystując awokado. Po powrocie do Holandii, gdzie ten egzotyczny owoc był niedostępny, trunek zaczęto przyrządzać z żółtek jaj – dzięki nim uzyskiwano podobną konsystencję. Nazwa pochodzi od holenderskiego wyrażenia advocaatenborrel (napój adwokatów). Podobno był to ulubiony napój holenderskich prawników, który miał kojący wpływ na ich gardła, zdarte wielogodzinnymi przemowami w sądzie.
Kawa z advocaatem
Składniki
– 150 ml mocnego naparu kawy,
– 50 ml mleka,
– 30 ml koniaku,
– 2 łyżki cukru,
– 50 ml śmietanki kremówki,
– 1/2 cukru waniliowego,
– łyżka ajerkoniaku Dalkowski Advocaat,
– czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby,
Mleko zagotuj z cukrem, mieszaj aż cukier się rozpuści. Na dno ogrzanej szklaneczki wlej koniak. Zalej gorącą kawą. Dolej gorące mleko. Śmietankę ubij z cukrem waniliowym na sztywno, połącz z ajerkoniakiem Dalkowski Advocaat. Przykryj kawę. Posyp czekoladowymi ziarenkami kawy i natychmiast podawaj.
Zawartość alkoholu: 17 %.
Sugerowana cena detaliczna:
Dalkowski Advocaat (0,5 l): 17,99 zł
Zapraszamy na stronę internetową: www.vinpol.pl
AlejaKobiet.pl / Materiały prasowe