664
Już w starożytnej Grecji i Egipcie czczono granat jako roślinę świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała jego sok za „skoncentrowane życie” i symbol długowieczności. Dziś dzięki swoim właściwościom, egzotycznemu wyglądowi i wyśmienitemu aromatowi stał się obiektem westchnień osób chcących żyć zdrowo, młodo i szczupło.
Już przed tysiącami lat owoce granatowca były uważane za symbol wiecznej młodości. I słusznie, bowiem większość naukowców uważa, że przedwczesne starzenie spowodowane jest oksydacyjnymi uszkodzeniami komórek i ich genomów przez wolne rodniki. W owocach granatu występują duże ilości zaliczanych do barwników roślinnych flawonoidów oraz wiele cennych witamin, które mają działanie przeciwutleniające. To właśnie one wychwytują, wiążą i unieszkodliwiają wolne rodniki, chroniąc tym samym komórki naszego organizmu przed uszkodzeniem przez te agresywne molekuły.
Zawarte w owocach przeciwutleniacze spowalniają także działania rakotwórcze. Efekt ten zawdzięczmy dużej ilości kwasu ellowego, który hamuje rozwój między innymi raka płuc, wątroby czy przełyku. Sok pity systematycznie działa korzystnie przy astmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy, a świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce.
Rubinowy sok z granata jest również znany jako zdrowy, naturalny napój miłosny. Te miano zawdzięcza pozytywnemu wpływowi na serce i układ krwionośny. Równie skutecznie obniża ciśnienie krwi i łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie i zapobiega chorobom o podłożu miażdżycowym. Ponadto sok zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina, dzięki czemu zapobiega procesom starzenia i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera.
Dziś wiadomo, że granat pomaga zachować młodość i przedłuża życie, ale nie każdy wie, że spożywanie jego świeżych owoców korzystnie wypływa również na psychikę. Owoce szczególnie polecane są dla osób pracujących umysłowo i narażonych na duży stres. Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. Wybierając sok w sklepie, koniecznie spójrzmy na jego skład. Produkt nie powinien zawierać sztucznego cukru, barwników ani konserwantów – przez nie może całkowicie stracić swoje właściwości naturalne zdrowotne. By zaspokoić codzienną dawkę spożycia owoców i zadbać o stan zdrowia należy wybrać 100% sok ze świeżych owoców, np. Limena Fresh&Cool.
Alejakobiet.pl