Strona główna Aktualności Zamiast chleba

Zamiast chleba

przez admin

Chleb jest pyszny i praktycznie żadna z nas nie wyobraża sobie chociażby jednego posiłku w ciągu dnia bez chleba. Według danych statystycznych przeciętny Polak rocznie zjada około 60 kg chleba. Czy wiesz, że chleb na przestrzeni wieków przechodził wiele ciekawych metamorfoz? W starożytności na przykład zupełnie nie przypominał wyglądem dzisiejszego bochenka. Chlebem wówczas nazywano bardzo cienki wypiek podobny bardziej do współczesnej macy lub cienkiego ciasta pod pizzę.

Musli

Zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych kanapek na śniadanie lub pulchnych bułek będzie mieszanka zbóż, ziaren, orzechów, suszonych owoców i bakalii. W połączeniu z mlekiem, maślanką lub jogurtem oznaczać będą nie tylko pyszny i słodki początek dnia, ale przede wszystkim zapunktują zdrowymi właściwościami. Po takim śniadaniu czuć się będziesz  dobrze i lekko.

Razowy

Biały, pszenny chleb pozbawiony praktycznie wszelkich właściwości odżywczych najlepiej jest zastąpić ciemnym, razowym pieczywem. Zawiera ono nie tylko zdrowy błonnik, ale także większą niż chleb biały ilość składników mineralnych. Najbardziej pożyteczne dla naszego zdrowia składniki znajdują się bowiem w skorupach mielonych ziaren. W produkcji białego pieczywa są one odrzucane, w razowym chlebie zaś kumulują w sobie wszelkie walory zdrowotne. Badania potwierdzają, że chleb razowy wykazuje pozytywne właściwości przeciwutleniające.

Zbożowe i warzywne risotto

Mieszanka ugotowanych zdrowych zbóż i warzyw stworzy bardzo oryginalną potrawę, którą możemy nazwać włoskim risotto. Połączyć możesz na przykład bardzo ekologiczny ryż brązowy z marchewką, fasolą i innymi warzywami.

Sucharki i wafle

Zamiennie z tradycyjnym chlebem jeść możesz niezwykle popularne wafle i krążki ryżowe. Znakomicie sycą one, co sprawia, że po zjedzeniu już tylko kilku niewielkich porcji, możesz je odstawić i czuć się najedzona. Pieczywo takie bywa jednak bardzo zwodnicze. Na pewno trzeba zachować zdrowy umiar w jego pochłanianiu. Zawiera bowiem cukier i mąkę pszenną, które w nadmiarze w żaden sposób nie sprzyjają pięknej, smukłej figurze. Spróbuj zatem wybierać te mace i sucharki zupełnie bezcukrowe. Są równie pyszne, a przy tym zdecydowanie zdrowsze.

Patrycja Bednarek

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej