większość z nas jada codziennie. By nie ulec kulinarnej nudzie,
proponujemy wam całkiem nowe przepisy z wykorzystaniem pieczywa.
Spróbujcie!
Kanapeczki z boczkiem
Składniki: 2 bułki z ziarnami, 20 dag żółtego sera, 30 dag surowego boczku, mielona ostra papryka, kilka pomidorów koktajlowych.
Wykonanie:
Bułki z ziarnami kroimy w poprzek w grube plastry, a następnie każdy
plaster kroimy na połowę. Ser kroimy w słupki. Schłodzony surowy boczek –
w cienkie plasterki. Każdy plasterek boczku oprószamy mieloną ostrą
papryką. Kawałki żółtego sera owijamy w plasterki boczku i spinamy
wykałaczkami. Pieczemy krótko w piekarniku lub podsmażamy na patelni.
Boczek powinien być rumiany i chrupiący, a ser lekko rozpuszczony.
Pomidory koktajlowe myjemy, kroimy w plasterki i układamy na pieczywie.
Na wierzchu kładziemy ruloniki z boczku i żółtego sera. Podajemy na
ciepło.
Pirackie kanapeczki
Składniki: krótka bagietka, masło, liście sałaty, 10 dag szynki konserwowej, 10 dag żółtego sera, rzodkiewki, groszek z puszki.
Wykonanie:
Bagietkę kroimy wzdłuż, a następnie na połówki. Każdy kawałek pieczywa
smarujemy dość cienko masłem. Powstałe w ten sposób „pirackie łódki”
układamy na osobnych talerzykach. „Pokład” każdej łajby wykładamy
starannie umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Szynkę konserwową oraz
plastry żółtego sera kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na przemian
na sałacie, tworząc barwną mozaikę. Kilka rzodkiewek starannie myjemy
pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy końcówki. Następnie każdą
rzodkiewkę kroimy na pół. Kilka łyżek groszku konserwowego osączamy z
zalewy, a następnie płuczemy na sitku zimną wodą. Przygotowujemy
wykałaczki. Nadziewamy na nie połówki rzodkiewek, ozdabiając każdą z
nich ziarenkiem groszku. Patyczki mocujemy z boku bagietki tak, aby
wyglądały jak wiosła.
Kanapka z salami
Składniki:
2 długie bagietki, 125 g majonezu, 2 łyżki musztardy francuskiej, 4
łyżki jogurtu naturalnego, 12 liści sałaty, 20 dag cienko pokrojonej
szynki drobiowej, 10 dag cienko pokrojonego salami, 4 pomidory, 8
plasterków żółtego sera.
Wykonanie: Bagietkę kroimy wzdłuż.
Majonez, musztardę i jogurt mieszamy w miseczce, a następnie smarujemy
nimi bagietkę. Na bułce układamy liście sałaty, plasterki szynki
drobiowej oraz salami. Pomidory myjemy i kroimy w grube plastry. Razem z
plasterkami sera układamy je na wędlinach. Przykrywamy drugą połową
bagietki i kroimy na mniejsze kawałki.
Kanapka amerykańska
Składniki:
łyżka majonezu, 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, 2 plastry smażonego
boczku, 2 plastry piersi z indyka, 2 liście sałaty.
Wykonanie:
Na jednej kromce pieczywa rozsmarowujemy majonez. Układamy na niej
kolejno: boczek, pierś z indyka, pomidora i sałatę. Wszystko przykrywamy
drugą kromką pieczywa i kroimy na pół.
Kanapka z pomidorem i mozzarellą
Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, pomidor, mozzarella, świeża bazylia, kilka plastrów wędzonego indyka, oliwa.
Wykonanie:
Pieczywo podpiekamy w tosterze. Na jednej kromce układamy pokrojoną w
plastry mozzarellę, indyka i pomidory. Skrapiamy wszystko oliwą,
posypujemy listkami bazylii i przykrywamy drugą kromką pieczywa.