Strona główna Aktualności Idą święta – czyli świąteczne potrawy w wersji light

Idą święta – czyli świąteczne potrawy w wersji light

przez admin
Święta tuż tuż, przed nami gorączka z nimi związana i planowanie tradycyjnych potraw. Niestety wiele z nich to dania bardzo wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Czy można to zmienić?

Przygotowując świąteczne dania możemy pomyśleć o obniżeniu ich wartości kalorycznej, jednocześnie zachowując ich tradycyjny bożonarodzeniowy klimat. W ten sposób zapewnimy się sobie radość z przeżywaniu świąt bez poczucia winy po spożyciu całej dwunastki pysznych potraw. Jeżeli sami nie przygotowujemy świąt, to warto wspomnieć gospodarzom o możliwościach przygotowania ich lżejszych wersji.

Oto kilka przykładów dań, które można przygotować w wersji light:

Karp
Zamiast smażyć rybę, lepiej ugotować ją na parze lub upiec w piekarniku, a następnie zalać galaretą. Usmażona dostarcza  ponad 200kcal więcej!  Warto ozdobić potrawę marchewką, plasterkiem limonki i natką pietruszki. Wzbogacimy w ten sposób potrawę w witaminę C, beta karoten i błonnik. Wszystkie inny potrawy rybne (np. rybę po grecku) również przyrządzaj  w ten sposób.

Kapusta z grzybami
Przygotowując ją warto zrezygnować z zasmażki, dodatku słoniny, skwarków, czy kiełbasy. Potrawa będzie mniej tłusta a równie smaczna.

Pierogi 
Wybierając dobry rodzaj mąki, wzbogacimy wartość odżywczą pierogów i zmniejszymy ich kaloryczność. Doskonale nadaje się mąka orkiszowa, gryczana, pełnoziarnista lub razowa. Jeżeli przygotowujemy do nich mięsny farsz, warto dodać do niego cebulkę, czy marchewkę. Gotowe pierogi podawaj w wersji nie podsmażanej. Wyjęte prosto z wody, będą zawierały o wiele mniej tłuszczu.

Śledzie w śmietanie
Przygotowując śmietanowy sos, warto jego część zastąpić jogurtem naturalnym. Nie zmieni to w znaczący sposób smaku potrawy, a obniży jej energetyczność. Warto dodać do niego również trochę cebulki, ogórka, czy pomidora. Z dodatkiem pochodzącego z nich błonnika, ryba będzie lżej strawna. Śledzia można przygotować również w marynacie z octu jabłkowego z dodatkiem czerwonej cebulki. Wówczas można zrezygnować z dodatku śmietany.

Zupa grzybowa
Zaoszczędzisz sporo kalorii, jeśli nie zabielisz się jej śmietaną lub wybierzesz wersję z obniżoną zawartością tłuszczu lub jogurt naturalny. Można ją również przygotować na wywarze warzywnym zamiast mięsnego.

Sernik
Do jego przygotowania można wykorzystać ser z obniżoną zawartością tłuszczu. Dodając rodzynki, wzbogacimy go o cenny błonnik, ułatwiający trawienie. Foremkę do wypieku wszystkich ciast wykładaj papierem do pieczenia, zamiast smarować tłuszczem.

Potrawy mięsne sporządzaj z chudych gatunków mięs, jak kurczak, indyk, czy chuda cielęcina.

Niezależnie od tego, jaki asortyment świątecznych potraw planujesz, wybieraj produkty chude i dobrej jakości. Stosuj obróbki termiczne, które nie zwiększają kaloryczności potraw, jak duszenie, gotowanie, czy pieczenie w folii. Zrezygnuj ze smażenia oraz panierek i niech na świątecznym stole nie zabraknie również warzyw.

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej