Szpinak zyskał miano nie tylko zdrowego, lecz również bardzo smacznego warzywa. Wypróbujcie nasze przepisy na dania, w których odgrywa on główną rolę.
Szynka w szpinaku
Składniki: 1-1,5 kg szynki w całości, 30 dag mrożonego szpinaku w liściach, cebula, 3 ząbki czosnku, papryczka chili, 5 łyżek oleju, 20 dag fety, jajko, 2 łyżki startego parmezanu, 3 łyżki bułki tartej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia: Szynkę płuczemy i starannie osuszamy. Zamrożony szpinak wrzucamy na osolony wrzątek i krótko obgotowujemy (5-8 minut). Wyjmujemy, przelewamy na sicie zimną wodą, osączamy, a następnie lekko siekamy. Obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek. Papryczke chili oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Fetę osączamy z zalewy, kroimy lub kruszymy na kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szpinak, przesmażone warzywa, jajko, parmezan, bułkę tartą. Masę mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szynkę nacieramy solą oraz pieprzem. Przecinamy ją tak, by w środku powstała głęboka kieszeń. 1/3 przygotowanego farszu odkładamy. Resztą napełniamy wyciętą kieszeń. Spinamy wykałaczkami. Mięso układamy w brytfannie. Polewamy pozostałym olejem. Pieczemy przez 1,5 godziny w 200 stopniach, polewając powstającym sosem. Wyjmujemy, obkładamy resztą farszu i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
Szpinak ze skwarkami
Składniki: opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, 20 dag surowego boczku, cebula, 3 ząbki czosnku, 1-2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki gęstej śmietany.
Sposób przyrządzenia: Szpinak rozmrażamy i osączamy na sicie. Wrzucamy na patelnię, posypujemy obficie solą i dusimy na małym ogniu tak długo, aż odparuje z niego nadmiar wody (3-5 minut). Surowy boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Przygotowujemy drugą patelnię. Rozgrzewamy ją i wrzucamy boczek. Smażymy, aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy. Cebulę oraz czosnek wrzucamy na patelnię z boczkiem i chwilę smażymy na małym ogniu. Wysmażone z boczku skwarki, zarumienioną cebulę oraz czosnek przekładamy ostrożnie łyżką cedzakową do naczynia ze szpinakiem. Pozostały na patelni tłuszcz podgrzewamy, wsypujemy mąkę i przygotowujemy złocistą zasmażkę. Szpinak mieszamy z cebulą, boczkiem, czosnkiem i zasmażką. Chwilę podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jajka w szpinaku
Składniki: 8 jajek, 75 dag świeżego szpinaku, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, kilka obranych i posiekanych migdałów, 15 dag oscypka lub twardego żółtego sera, łyżeczka masła, łyżeczka bułki tartej, pieprz, sól.
Wykonanie: Szpinak przebieramy, płuczemy i osączamy. Odcinamy ogonki, a liście wkładamy do garnka z osoloną wrzącą wodą. Krótko obgotowujemy, mieszając, następnie dość grubo siekamy i podsmażamy na połowie oleju, doprawiając solą i zmiażdżonym czosnkiem. Żaroodporne naczynie smarujemy resztą oleju, rozkładamy w nim szpinak, posypujemy migdałami. Łyżką robimy w szpinaku 8 wgłębień i wbijemy w nie jajka. Posypujemy pieprzem i startym serem. Na wierzchu układamy kawałki masła i oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Wyjmujemy, gdy jajka się zetną, i od razu podajemy.
Sznycle ze szpinakowym farszem
Składniki: 80 g mrożonego szpinaku, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ząbek czosnku, 2 podwójne piersi z kurczaka, jajko, łyżka mleka, 100 g płatków kukurydzianych, tłuszcz do smażenia.
Sposób przyrządzenia: Szpinak podsmażamy na rozgrzanym maśle. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mięso płuczemy i osuszamy. Owijamy folią spożywczą i lekko rozbijamy. Każdą pierś nacinamy od góry tak, aby powstała kieszonka. Napełniamy ją szpinakiem i spinamy wykałaczką. Mięso zanurzamy w roztrzepanym z mlekiem jajku, a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Szpinakowe ravioli z ricottą
Składniki: 300 g mąki, 3 jajka, łyżeczka soli, 3 łyżki wody, farsz: 400 g szpinaku, 200 g sera risotta, 4 łyżki parmezanu, 2 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól.
Sposób przyrządzenia: Szpinak dusimy do miękkości w małej ilości wody. Odcedzamy, studzimy i siekamy. Dodajemy do niego roztartą widelcem ricottę. Mieszamy, wrzucamy jajka i parmezan. Doprawiamy do smaku. Z mąki, soli, 2 jajek i żółtka zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę. Formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cienko rozwałkowujemy na stolnicy z mąką. Dwa placki smarujemy białkiem, kładziemy ricottę w równych odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy przestrzenie między farszem. Nożem dzielimy ciasto na kwadraciki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie parę minut od wypłynięcia.
Dominika Górtowska