Jeśli chcesz cieszyć się ładną cerą i lśniącymi włosami, do swojego jadłospisu włącz łososia. Nie wiesz jak go przyrządzić? Skorzystaj z naszych propozycji.
Mus z łososia
Składniki: cebula, goździk, 2 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól, 2 łyżki żelatyny, 2-3 łyżki wytrawnego białego wina, 60 dag wędzonego łososia, sok z jednej cytryny, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstej śmietany, szczypta cukru, pieprz, 2 białka.
Sposób przyrządzenia: Cebulę obieramy, kroimy na cząstki i przekładamy do rondelka. Zalewamy 1/4 l wody, dodajemy goździk, pieprz i ziele angielskie, solimy. Przykrywamy, gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Wywar przecedzamy. Żelatynę moczymy w winie i rozpuszczamy ją w gorącym wywarze. Łososia polewamy sokiem z cytryny, miksujemy z majonezem i śmietaną, doprawiamy cukrem i pieprzem. Masę mieszamy z połową galarety i odstawiamy na godzinę do lodówki. Gdy mus lekko się zetnie, dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Następnie napełniamy nim małe filiżanki i odstawiamy do zastygnięcia.
Łosoś w sosie jogurtowym
Składniki: 80 dag fileta z łososia, sól, pieprz, cytryna, bazylia, kolendra, majeranek, estragon, tymianek, olej, jogurt naturalny, 2 łyżki masła, łyżka mąki, rzeżucha.
Sposób przyrządzenia: Filet z łososia dokładnie płuczemy. Wyjmujemy z niego ości i kroimy na porcje. Kawałki ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Naczynie przykrywamy, wstawiamy na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość tłuszczu. Na gorący olej kładziemy osączone z soku z cytryny kawałki ryby, smażymy na złoty kolor, wyjmujemy, czekamy, aż odcieknie z nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy jogurt, chwilę podgrzewamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rybę podajemy z przygotowanym sosem i cząstką cytryny, posypujemy siekanymi ziołami.
Smażony łosoś
Składniki: 4 steki z łososia, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, por, natka pietruszki, olej.
Sposób przyrządzenia: Steki płuczemy, dokładnie osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy olej, rybę osuszamy z wytworzonego soku, smażymy z obu stron, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na tłuszcz wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojonego na duże kawałki pora, podsmażamy i wykładamy na łososia. Posypujemy natka pietruszki.
Racuszki z łososiem
Składniki: 2 jajka, szklanka mleka, 15 dag mąki, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2-3 łyżki oleju, 15 dag gęstej śmietany, grubo mielony pieprz, 30 dag wędzonego łososia w cienkich plastrach.
Sposób przyrządzenia: Przygotowujemy ciasto na racuszki: jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki ucieramy mikserem przez 1-2 minuty. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim nieduże, okrągłe racuszki (z obu stron na złoty kolor). Usmażone racuszki zdejmujemy z patelni i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Przed podaniem smarujemy każdy racuszek gęstą śmietaną i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Na racuszkach układamy po plastrze łososia zawiniętego w rulonik.
Dominika Górtowska