1,1K
Semiwegetarianizm pod względem ideologicznym nie ma nic wspólnego z wegetarianizmem. Ten system żywienia został stworzony przez dietetyków i nie wiąże się z żadnum nurtem filozoficznym. Semiwegetarianizm dopuszcza do spożywania ograniczonych ilości białego mięsa tj. z drobiu ryb. Lecz niedozwolone jest spożywanie produktów z czerwonego mięsa, wołowiny, wieprzowiny.
Istnieje znacznie więcej odmian wegetarianizmu. Otóż diety, które dopuszczają spożycie produktów mlecznych zwane są laktowegetariańskimi, a produktów mlecznych i jaj nazywana jest laktoowowegetariańską. Istnieją również znacznie radykalne formy wegetarianizmu dopuszczając e spożywanie wyłącznie produktów roślinnych. Weganie nie używają również żadnych przedmiotów, ubrań wytworzonych z zwierząt. Frutarianie spożywają jedynie owoce, natomiast witarianie produkty nieprzetworzone przemysłowo.
Semiwegetarianizm jest mniej radykalnym sposobem od wegetarianizmu. Wegetarianizm nie jest polecany kobietom w ciąży, karmiącym, dzieciom, natomiast prawidłowo skomponowana dieta semiwegetarińska może być z powodzeniem stosowana u wszystkich osób. Osoby stosujące dietę wegetariańską mają wiele problemów z pokryciem norm na składniki odżywcze. W diecie wegetariańskiej często białko, wapń, witamina B12 bywają składnikami deficytowymi. Witamina B12, jak i D występują wyłącznie w produktach zwierzęcych. Wegetarianie mogą dostarczyć te witaminy z żywności fortyfikowanej (wzbogacanej w dany składnik, który naturalnie nie występuje w danym produkcie spożywczym) np.: margarynach, płatkach śniadaniowych. Natomiast dieta semiwegetariańska przez to, że dopuszcza niewielkie ilości mięsa, a także jaja, produkty mleczne nie stanowi zagrożenia niedoborami pokarmowymi.
Czemu właśnie Semiwegetarianizm? Do semiwegetarińskiego sposobu żywienia wykorzystywane są głównie warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleczne, jaja, ryby drób. Brakuje w niej czerwonego mięsa, alkoholu, słodyczy. Zestawienie produktów z tych grup umożliwia zmniejszenie ryzyka chorób cywilizacyjnych. Osoby stosującę dietę semiwegetariańską dużo rzadziej są otyłe. Semiwegetarianizm przez to, że bazuje na węglowodanach złożonych (cukry proste spożywane są w zasadzie tylko z owoców) zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II, próchnicy.
W tej diecie zwartość tłuszczów nasyconych jest zdecydowanie ograniczona. Wśród produktów roślinnych jedynie tłuszcz palmowy i olej kokosowy zawierają kwasy tłuszczowe nasycone. Semiwegetarianie spożywają żywność nieprzetworzona lub mało przetworzoną, dlatego niewielka jest w niej zawartość kwasów tłuszczowych trans. Wśród tłuszczy znajdziemy odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych jak i wielonienasyconch typu omega 3 i 6. Taki stan rzeczy sprzyja prawidłowemu poziomowi trójglicerydów, cholesterolu we krwi.
Zawartość sodu w diecie semiwegetarian jest niższa od tradycyjnych diet, dzięki temu niwelowane jest ryzyko powstania nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia. W diecie semiwegetariańskiej, zwiększa się podaż warzyw i owoców, a warzywa i owoce są doskonałym źródłem wieku witamin i sadników mineralnych. Dzięki dodatkowi w niewielkich ilościach produktów zwierzęcych jest bardzo interesującym i godnym do polecenia modelem żywienia
Arkadiusz Tuwalski