wyczekiwana wiosna, a wraz z nią ogromna ochota, aby zrzucić zimowe
ubrania i wskoczyć w zwiewną sukienkę. Jak za pomocą diety poprawić
kolor skóry?
Stan skóry jest odzwierciedleniem m.in.
naszego sposobu żywienia. Każdy jej problem, stopień nawilżenia i
natłuszczenia zależy od diety. Również jej karnację można delikatnie
poprawić dzięki niektórym składnikom pożywienia. Co jeść, aby skóra
nabrała złocistego koloru bez niezdrowych wizyt w solarium?
Substancją,
która intensywnie wpływa na odcień skóry jest beta karoten. Jest to
substancja należąca do karotenoidów. Jego wpływ na barwę ciała wynika z
tego, że odkłada się on w podskórnych komórkach tłuszczowych, dając
efekt opalenizny. Karotenoidy mają inne ważne zalety w aspekcie zdrowia i
wyglądu skóry; stanowią naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroniący
skórę przed nowotworami wynikającymi z działania promieni UV. Są również
antyoksydantami, a więc spowalniają proces starzenia się skóry, ale
również chronią siatkówkę oka i zapobiegają nowotworom. Karotenoidy
znajdują się w marchwi, brokułach, papryce czerwonej, żółtej i
pomarańczowej, szpinaku, pomidorach, dyni, morelach i brzoskwiniach.
Jednak, aby beta karoten odłożył się w skórze, należy stosować dietę
bogatą w produkty zawierające go przez co najmniej kilka tygodni.
Poza
karotenoidami ważne znaczenie dla wyglądu skóry mają nienasycone kwasy
tłuszczowe, występujące w olejach, oliwie z oliwek, rybach, owocach
morza, orzechach, awokado i oliwkach. Kwasy te determinują stopień
natłuszczenia skóry, dzięki czemu utrzymują słoneczną opaleniznę.
Przepisy na piękną skórę:
Kotlety wegetariańskie:
Składniki:
Kasza jaglana
Marchewka
Brokuły
Cebula
Jajko
Mąka pełnoziarnista
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Bułka tarta
Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Kaszę
jaglaną opłucz, a następnie ugotuj do miękkości. Warzywa umyj, pokrój
na mniejsze kawałki i ugotuj, najlepiej na parze. Następnie ugotowane
składniki wystudź, a warzywa zmiksuj lub dokładnie rozgnieć. Dodaj jajko
i mąkę oraz przyprawy. Dobrze połącz składniki. Z przygotowanej masy
uformuj kotleciki, obtocz w mące i usmaż na oleju na złocisty kolor.
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:
Makaron pene razowy
Szpinak
Mleko
Pomidorki koktajlowe
Czosnek
Olej
Oliwki czarne
Orzeszki Pini
Zioła prowansalskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron
ugotuj al dente. Świeży szpinak usmaż na oleju z niewielką ilością
mleka i przyprawami. Dodaj świeżo wyciśnięty czosnek. Pomidorki i oliwki
przekrój na połówki i dodaj do szpinaku. Na koniec dosyp orzeszki Pini.
Wymieszaj z makaronem. Na talerzy obok dania połóż kawałki pomarańczy.
Pasta do kanapek:
Składniki:
Awokado
Dynia
Przyprawy
Sposób przygotowania:
Dynię
ugotuj. Awokado obierz ze skórki. Oba składniki zmiksuj lub dokładnie
rozdrobnij. Powstałą masę przypraw ulubionymi przyprawami, np. papryką,
bazylią itp. Pasta jest tłusta, więc kanapki nie wymagają już
smarowania masłem.