604
Faktem jest, że kawa w niewielkim stopniu podwyższa ciśnienie i pobudza funkcjonowanie m.in. mózgu, jelit czy serca. Jest to spowodowane obecnością kofeiny oraz jej metabolitów – teofiliny i teobrominy. Substancje te zwiększają wydzielanie neurotransmiterów, m.in. dopaminy, adrenaliny, noradrenaliny oraz serotoniny, które silnie pobudzają pracę kory mózgowej, a w efekcie polepszają nastrój, pamięć, oraz usuwają zmęczenie. Kawa poprawia funkcjonowanie mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych zwiększających podatność na wysiłek fizyczny. Mimo to warto pamiętać, aby unikać picia kawy na czczo, gdyż może ona działać drażniąco na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy. Efekt ten można złagodzić poprzez dodanie do kawy śmietanki lub mleka, jednak najlepiej po prostu nie rezygnować z posiłku przed „małą czarną”. Od lat przypisuje się kawie o wiele większy wpływ na wzrost wartość ciśnienia tętniczego niż jest w rzeczywistości. Według badań naukowych kawa powoduje zmianę wartości ciśnienia jedynie o 4 – 5 mmHg w przypadku ciśnienia skurczowego oraz 8 – 10 mmHg rozkurczowego. Zaskakujący jest również fakt, że u osób, które spożywają kawę każdego dnia, wzrost wartości ciśnienia nie następuje. Dopiero osoby pijące ją okazjonalnie mogą zauważyć wpływ kofeiny i jej pochodnych na organizm (pobudzenie, drżenie rąk, itd.).
W związku z tym uważa się, że osoby cierpiące na nadciśnienie, które piją kawę sporadycznie, powinny całkowicie z niej zrezygnować. Dla tych jednak, którzy regularnie dostarczają ją do organizmu, picie filiżanki „małej czarnej” nie wpływa w negatywny sposób na wartość ciśnienia tętniczego.
Alejakobiet.pl