Nadeszła złota, polska jesień, a wraz z nią wietrzne, chłodne i coraz krótsze dni. W Hiszpanii tymczasem trwa zbiór oliwek i rozpoczyna się okres nazywany „,El veranillo”. Jest to czas w którym ciepłe, ale nie upalne słońce delikatnie ogrzewa powierzchnię ziemi. „El veranillo”, czyli hiszpańskie „babie lato” to także okres wspólnego biesiadowania
i delektowania się największym skarbem kuchni śródziemnomorskiej – hiszpańską oliwką.
Hiszpańskie oliwki – lato zaklęte w słoiczku!
Mimo jesiennej słoty za oknem, podpowiemy jak sprawić, aby letni nastrój nas nie opuszał. Dajmy się ponieść wyobraźni, przecież polska jesień nie musi być nudna! „El veranillo” inspiruje, także kulinarnie. Wyczarujmy odrobinę lata w pochmurny dzień, wyruszając w fascynującą podróż smaków i aromatów w towarzystwie Hiszpańskiej Oliwki!
Zdrowa Oliwka na jesienne smutki
Aromatyczne oliwki dojrzewające w południowym słońcu Hiszpanii zawsze warto mieć pod ręką na wypadek jesiennych smutków. W krajach basenu Morza Śródziemnego królują one w każdym domu i na każdym stole. Ich wielka różnorodność i uniwersalność sprzyja kreatywności w kuchni.
Z hiszpańskimi oliwkami jesienna chandra nie grozi zyskaniem dodatkowych kilogramów – są idealną przekąską, która oprócz słonecznego ciepła kryje w sobie niewiele kalorii (tylko 150 kcal na 100g), oraz całe bogactwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów.
Poniżej prezentujemy sekretne przepisy Hiszpańskiej Oliwki, dzięki którym w kilka minut wyczarujemy proste i smaczne dania, które sprawią, że znowu poczujemy smak lata!
Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami
Składniki:
* hiszpańskie zielone oliwki
* grapefruit
* cytryna
* pomarańcza
* mandarynka
* łosoś
* kolendra
Sposób przygotowania:
Odkrój skórkę ze wszystkich cytrusów i pokrój ją w cieniutkie paski. Następnie z owoców wyciśnij sok do miseczki, dodaj do niego hiszpańskie zielone oliwki, kawałki łososia oraz posiekaną kolendrę. Całość wymieszaj i udekoruj paskami skórki owoców.
Aromatyczny Dorsz serwowany w towarzystwie Hiszpańskich Oliwek i letnich warzyw
Składniki:
* 1,5 kg filetów z Dorsza
* Hiszpańskie czarne oliwki
* Cebula
* Pomidor
* Zielona papryka
* Czerwona papryka
* 2 ząbki czosnku
* Świeży tymianek
* Gałązka cząbru
* Szklanka białego wina
* Oliwa z oliwek
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* Sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Cebulę pokrojoną w cienkie paski, posiekana w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smażyć na rozgrzanej, wysmarowanej oliwą patelni przez 10 min. Pomidora obrać i pokroić w kostkę. Do naczynia żaroodpornego włożyć cebulę, paprykę, pomidora i hiszpańskie oliwki. Na wierzchu ułożyć filety z dorsza oprószone solą i pieprzem. Pod rybę włożyć 4 gałązki tymianku oraz cząber. Całość podlać 2 łyżkami oliwy z oliwek, przecierem pomidorowym i winem. Piec około 25 minut, do czasu gdy ryba na wierzchu sie zarumieni. Dorsza podawać na pierzynce z letnich
warzyw i Hiszpańskich oliwek.
Alejakobiet.pl