tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne
aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. Z
mniejszą zawartością tłuszczu, kruchy i rozpływający się w ustach jest
doskonałym wyborem na świąteczny, rodzinny obiad.
Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka,
kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie – od ilości potraw, zapachów i
kolorów może zakręcić się w głowie i …brzuchu. Ile to razy po kolejnym
świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość
rodzinnego ucztowania? Nie musi tak być.
świąteczna kuchnia to dania stworzone z myślą o współczesnym stylu
życia. Nie dość, że lekkostrawne to jeszcze proste do przygotowania, a
przy tym dające spektakularne efekty wizualne i smakowe. Stanowią
idealne rozwiązanie dla zapracowanych mistrzyń kuchni. Podstawą jest
drób na czele z niezrównanym Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia, który
swoje wyjątkowe walory smakowe i strukturę uzyskuje poprzez specjalny,
ekstensywny chów i sposób karmienia. A przy tym zawiera mniej tłuszczu
od zwykłego kurczaka, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na świątecznych
stołach.
kulinarnych nt. Zagrodowego każdy znajdzie coś dla siebie. Na świąteczny
obiad doskonale sprawdzą się pieczone podudzia z Kurczaka Zagrodowego z
gruszkami, miodem i bakaliami, a królem kolacji mogą zostać pierożki
faszerowane Kurczakiem Zagrodowym lub racuszki z Kurczaka Zagrodowego z
papryką i borowikami. W te Święta będzie nie tylko pysznie ale i zdrowo.
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z GRUSZKAMI, MIODEM I BAKALIAMI
Składniki dla 4 osób:
z Kurczaka Zagrodowego przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką,
selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać
miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do
smaku solą oraz pieprzem.
wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do
pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1
godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w
foliowym worku do pieczenia.
Aromatycznego kurczaka podawać od
razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie
pieczenia, z opiekanymi ziemniakami.
PIEROŻKI FASZEROWANE KURCZAKIEM ZAGRODOWYM Z WARZYWAMI I SOSEM KURKOWYM
Składniki dla 4 osób:
farsz: oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka
Zagrodowego udusić z cebulą, kurkami i warzywami, w trakcie podlewając
bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i
wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach.
ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby
osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i
odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając
szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi.
Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie a następnie
obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondelku, na oliwie połączonej
z
1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i
gotować aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do
smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło. Pierogi ułożyć na
gorącym, kremowym purée i udekorować ulubionymi kiełkami.
RACUSZKI Z KURCZAKA ZAGRODOWEGO Z PAPRYKĄ, BOROWIKAMI, POMIDORAMI, BOCZKIEM I SOSEM ZIOŁOWYM
zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie
odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli
nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć
razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić.
marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory
suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego,
która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć
racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe
podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną
śmietaną.