Dzień Babci i Dziadka tuż-tuż. Zastanawiasz się, co sprezentować im w tym roku – ciepły koc, kapcie, a może kosmetyki czy ubrania? Podpowiadamy – tym razem zdecyduj się na coś wyjątkowego – podaruj swój czas, pokazując, jak bardzo Ci na nich zależy. Jak to zrobić? Ugotuj dla nich coś wyjątkowego!
Babcia krzątająca się przy kuchni, gotująca coś pysznego dla całej rodziny, Dziadek rozkładający talerze i serwetki – to obrazki, jakie zwykle towarzyszą wizytom u Dziadków. Zawsze w biegu, zawsze aktywni, gotowi nieba przychylić wnukom. Niech raz – z okazji ich święta – będzie inaczej. Tym razem to oni będą goszczeni, a ktoś inny będzie się wokół nich krzątał – gotował, podawał, częstował.
Na tę wyjątkową okazję idealnie sprawdzą się dania z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Hodowany w rodzinnych fermach położonych na Podlasiu, karmiony wyłącznie naturalną paszą, ma wyśmienity smak i aromat, jest kruchy i rozpływa się w ustach – dzięki temu zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza – Babcię, przywodząc jej na myśl chwile młodości spędzone na wsi. A przy tym delikatne, lekkostrawne i mniej tłuste od zwykłego kurczaka mięso Zagrodowego będzie dobrym wyborem dla Dziadków dbających o zdrową i lekką dietę.
Konstruując menu na 21 i 22 stycznia, weź pod uwagę przyzwyczajenia kulinarne Babci i Dziadka. Raczej zrezygnuj z egzotycznych potraw, stawiając na tradycyjne smaki w nowych kulinarnych aranżacjach. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że trafisz w gust swoich gości, a jednocześnie zyskasz sobie ich uznanie i pokażesz kunszt kulinarny. Bo czy jest większa nagroda dla kucharza niż usłyszeć pochwałę z ust swojej Babci? Wybierz rosół lub flaczki i polędwiczki z Zagrodowego – smakują wybornie i sprawdzą się idealnie na rodzinnym przyjęciu. Smacznego!
Aromatyczny rosół z Kurczaka Zagrodowego z warzywami oraz kluseczkami z kaszy manny
Kaloryczność: 240
Czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
– 1 Kurczak Zagrodowy z Podlasia
– 1 obrana cebula
– 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
– 1 por
– 1 szklanka kaszy manny
– 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
– 2 jajka
– 2 obrane marchewki
– 50 g masła
– liść laurowy
– pieprz do smaku
– sól
– 1 bulwy selera
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej można zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do 5-litrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny). Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu.
Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić przez pieluchę tetrową, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.
Pikantne flaczki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami
Kaloryczność: 540
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
– 1 cebula
– 1 l bulionu drobiowego
– 1 marchew
– 1 seler
– 100 g ugotowanych i pokrojonych borowików
– 100 ml śmietany kremówki 36%
– 200 g podudzi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
– 3 łyżki oliwy
– 50 g suszonych pomidorów
– papryka ostra
– pieprz czarny mielony
– sól
– świeży tymianek
– łyżka masła
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone podudzia z Kurczaka Zagrodowego pokroić w paski, usmażyć na oliwie zalać bulionem i zagotować. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażyć na maśle wraz z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawić ostrą papryką, a następnie dodać do wywaru. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz otartym tymiankiem. Pod koniec gotowania flaki zabielić śmietaną. Podawać ze świeżym pieczywem.
Polędwiczki z Kurczaka Zagrodowego w chrupiącym cieście serowym
Kaloryczność: 745
Czas przygotowania: 1 godz.
Składniki:
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 szklanki białego wina
– 100 g parmezanu
– 12 polędwiczek z piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
– 3 pomidory bez skóry
– 4 łyżki mąki pszennej
– 6 jajek
– bazylia
– oliwa z oliwek
– pieprz
– sól
– tymianek
– 1 cebuli pokrojonej w kostkę
Sposób przygotowania:
Z „rozkłóconych” jajek, posiekanej pietruszki i sera parmezan przygotować ciasto, miksując wszystkie składniki blenderem. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco gęste, należy dodać więcej sera. Przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek, białe wino oraz pomidory. Gotować do momentu, aż wino odparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawić do smaku świeżą bazylią, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą oraz mąką, a następnie maczać w przygotowanym wcześniej cieście i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Soczystego kurczaka w chrupiącym cieście podawać z makaronem połączonym z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, liśćmi szpinaku, pomidorami suszonymi i prażonymi orzeszkami pini.