Strona główna Kuchnia Zielono mi, czyli pomysł na wiosenną zupę

Zielono mi, czyli pomysł na wiosenną zupę

przez admin
Zielono może być nie tylko na dworze, bo chyba każdy z nas zauważył już pierwsze oznaki wiosny. Ten energetyczny kolor możemy z łatwością przenieść na nasze talerze. Poniżej kilka propozycji warzyw, które możemy wykorzystać do stworzenia ulubionej zielonej zupy. 

W groszki 
Żegnając zimę możemy zrobić ukłon w stronę groszku. Krem z dodatkiem tego warzywa to sycące i pełne smaku danie. Groszek jest nie tylko bogatym źródłem błonnika i białka, co dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Czy wiedziałeś, że groszek przeciwdziała udarom mózgu dzięki zawartemu w nim potasowi? Ponadto, tak jak i brokuł, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. 


Z brokułem w roli głównej 
A jeśli mowa o brokułach, warto nadmienić, że to nie tylko skarbnica antyoksydantu – sulforafanu. Wśród gamy witamin w nim zawartych znajduje się witamina C. Tej, uwaga – jest w nim więcej niż mają ją w sobie owoce cytrusowe! Nic więc dziwnego, że brokuł tak dobrze regeneruje nasz układ odpornościowy, mózg i kości. Sprawdź również ciekawe propozycje na zupę brokułową na stronie: https://zakochanewzupach.pl/tag/krem-z-brokulow/ 
Lubimy szparagi 
Innym zielonym rozwiązaniem są szparagi, z których można przygotować smaczne dania. Te nie tylko zawierają kwas foliowy i przeciwutleniacze walczące z wolnymi rodnikami, ale są również bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Poprawiają też pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu. 
Pora na pora 
Wiele właściwości zdrowotnych ma również por. Ciekawostką jest, że to warzywo aż w 88% składa się z wody! Mimo to, w swoim składzie ma też spore ilości witaminy B, działającej zbawiennie na układ nerwowy. Z pora możemy przyrządzić pyszną zupę kremową lub dodać to warzywo do innych zup jarzynowych. Przyrządzając zupę porową pamiętajmy o tym, aby pokrojone warzywo zaraz użyć, w przeciwnym razie nabierze ono gorzkiego posmaku. Natomiast jeśli podsmażymy plasterki pora na maśle, nabierze on delikatnego smaku. 
Ziołowo 
Kolejnymi zielonymi składnikami zup, a raczej dodatkami do nich, są zioła. Wiosną idealnie sprawdzi się szczypiorek, który możemy zresztą wyhodować sami. Ponadto wiosną w kuchni króluje również pietruszka i koperek. Każde z nich ma inne walory smakowe i jest prawdziwą bombą witaminową. Warto również użyć do zupy świeżej bazylii, tymianku czy estragonu, które podkreślą smak dania. 
Ze szpinakiem 
Wielu osobom szpinak kojarzy się z zieloną, niepatetyczną papką, którą karmione były w dzieciństwie. Warzywo to świetnie smakuje w postaci kremowej zupy, podanej z jajkiem lub grzankami. Odpowiednio przyprawiona i ładnie podana z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wybrednym. 
Wykorzystajmy zatem możliwości, jakie dają nam wiosenne warzywa i przyrządzajmy pyszne i zdrowe zupy każdego dnia.
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej